Blasiuszegen

Uit Parwiki

Ga naar: navigatie, zoeken
St. Blasius, hal van de St. Augustinuskerk

Leven

St. Blasius (feest 3 februari) was een bisschop en martelaar uit de 4de eeuw uit Sebaste in Armenië. Terwijl hij in de gevangenis zat in afwachting van zijn terechtstelling redde hij een jongen die een visgraat had ingeslikt van de verstikkingsdood door hem te zegenen. Op een of andere manier heeft men dit in de Middeleeuwen gecombineerd met kaarsen, mogelijk vanwege het gebruik om kaarsen te offeren op dit feest en nog waarschijnlijker door de band met het feest van Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis), dat de dag ervoor gevierd wordt, en waarbij aan het begin van de liturgie kaarsen gezegend en ontstoken worden.

Blasiuszegen

Uit het voorgaande is de zogenaamde Blasiuszegen voortgekomen.
De priester houdt twee kaarsen rond de hals van de ontvanger en bidt:

Op voorspraak van de H. Blasius, bisschop en martelaar, moge God u behoeden voor keelziekten en alle andere kwaad. In de naam van de Vader en de Zoon en de H. Geest.

Normaliter wordt de zegen enkel op 3 februari gegeven. Om meer mensen in beide parochies de gelegenheid te geven deze zegen te ontvangen wordt hij in onze parochies ook op 2 februari (Maria Lichtmis) gegeven. Kort: in Elsloo en Meers wordt na elke H. Mis op 2 en 3 februari de Blasiuszegen gegeven.

Beeld

Er staat een beeld van deze heilige, die vrij zelden wordt afgebeeld in onze streken, links in de hal van de St. Augustinuskerk.

Persoonlijke instellingen