Parochieblad:Archief 2004-02-21: verschil tussen versies

Uit Parwiki
 
k (1 versie geïmporteerd)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 7 jan 2023 om 09:00


Uit de zondagsliturgie

Niemand heeft ons gevraagd of wij geboren wilden worden. Niemand heeft U of mij gevraagd of wij zo'n sterfelijk zwak wezen wilden worden zoals we zijn. Niemand heeft ons gevraagd of we dit leven met zijn mooie kanten en zijn beproevingen wilden hebben. Maar we hebben het gekregen, of we willen of niet. We zijn zoals we zijn, zwakke, sterfelijke wezens die de opdracht hebben om met dit leven iets te doen. We kunnen protesteren tegen deze gave, protesteren dat we zijn zoals we zijn, we kunnen de opdrachten of het lijden dat het leven inhoudt afwijzen, we kunnen zelfs ons leven proberen te ontkennen. Maar niemand van ons kan het feit dat hij of zij geschapen is ongedaan maken.
Wij zijn er of we willen of niet. En of we willen of niet, het leven vraagt een heleboel van ons. Het leven is een gave maar ook een geweldige opdracht gekregen. Een grote uitdaging waarvoor dit leven ons plaatst is of wij onze plaats erkennen, nl. of wij onszelf aanvaarden zoals we zijn en dat wij onze plaats erkennen tegenover onze God en schepper. Of we willen of niet, we moeten iets doen met dit leven. We kunnen proberen er van te profeteren en voor onszelf te leven. Of we kunnen alles doen om onszelf in het middelpunt te plaatsen en door dit leven heengaan zonder het te zien als een eenmalige gave en opdracht. Want we staan voor een keuze, ook of we willen of niet: óf we kiezen voor het dienen van ons eigen geluk en genot óf we kiezen ervoor om onze Schepper te dienen. Ons hart leert ons wel dat wij allen geroepen zijn om met ons leven goede en edele dingen te doen en niet het te gebruiken voor onszelf en eventueel ten kost van anderen.
Dit leven dat wij gekregen hebben is niet zo maar een blinde gave of opdracht. Neen God heeft duidelijk tekens gegeven om Hem te vinden. Het allereerste is wel de stem van ons geweten die ons voortdurend herinnert aan onze roeping en opdracht om het goede, het ware, het edele na te streven. Ja, de goede God heeft ons tegelijk met de opdracht van het leven ook een weg aangeboden om Hem te bereiken, om Zijn wil te kennen. De boodschap van Jezus Christus, een mens die tegelijk Gods Zoon is, is een boodschap die ons de weg naar de Vader toont. Hij heeft ons zo lief dat Hij zijn leven voor ons gegeven heeft. Hij oefent geen enkele fysieke dwang op ons uit, zij het dat Zijn oproep wel indringend is om met Hem de Vader te dienen, om ons door Hem met Zijn Vader te laten verzoenen.
Kernstuk van dit geloof is dat de Heer zelf uit de doden is opgestaan en dat wij daardoor geroepen zijn om met Hem eeuwig leven te hebben. Dit leven is niet zomaar een tijdelijke opdracht, neen het is het begin van een leven dat eeuwig duurt. Dat is de boodschap van de Heer aan ons mensen.
Uiteindelijk hebben wij een concreet doel voor ogen gekregen. Een doel dat oneindig waardevoller is wat ook. Het doel waartoe wij geroepen zijn is het eeuwige leven bij God. God laat ons op weg daar naar toe niet zonder leiding, niet zonder duidelijke instructies. Zijn Zoon is ons voorbeeld en helper, de Kerk onze trainer, Gods woord de handleiding en de H. Eucharistie ons geestelijk voedsel. Het gaat er uiteindelijk om dat wij deze gave en opdracht aanvaarden en dat wij leven vanuit de verwachting van dat eeuwig leven. Laten we daarom in ons dagelijks gebed, iedere dag opnieuw de band met de Heer aanhalen.
Het ritueel van het askruisje
Het askruisje van de Aswoensdag mag een diepe betekenis hebben. Het gaat niet om de as of het kruisje zelf, maar om de intentie die mensen daarbij maken. Het askruisje is een teken van het voornemen om de vastentijd een bijzondere tijd te laten zijn: een tijd van gebed en bezinning, van meer aandacht voor God, voor de Eucharistieviering op zondag en zelfs op de dagen door de week. De vastentijd kan zo een heilige tijd zijn, een tijd van zegeningen. Je kan er een ander mens door worden. Het afsluiten van de vastentijd mag het sacrament van de biecht zijn. Een echte verrijzenis uit je schuld en lamlendigheid.
vastenactie
Dit jaar zal de vastenactie gehouden worden voor onze missionaris Paolo Iarocci. Paolo is priester van ons bisdom. Na zijn werkzaamheden als kapelaan in Waubach en als pastoor in Roermond (Donderberg) is hij reeds meer dan 15 jaar werkzaam in Guinée-Bissau, een klein Portugees-sprekend landje in West-Afrika. Hij missioneert in een gebied waar het evangelie nog niet eerder verkondigd is. Sedert ongeveer een jaar werkt hij in het dorp Cabuno op het eiland Uno voor de kust van Guinee-Bissau. Het hele eilandengebied is een heel arm en er is eigenlijk nog nooit het evangelie verkondigd. Paolo vraagt onze steun voor een aantal bescheiden projecten. Hij wil het dorpsapotheekje, nu een lemen hut opknappen: ramen en deuren in zetten, muren pleisteren en verven, vloeren maken binnen en buiten met beton, een hek omheen zetten. Ook vraagt hij hulp om de geplastificeerde spaanplaat van de schoolbanken te vervangen. Deze bleek niet bestand tegen tropische luchtvochtigheid. Men kan zelf de banken repareren met hout dat plaatselijk groeit. Ook de waterpomp is ook kapot, zodat ze nu water putten met een emmer. De kosten voor apotheekje begroot hij op ongeveer duizend euro en die voor de reparatie van de schoolbanken, wc's en pomp, op 1250 euro. Met een bescheiden bedrag kan reeds een heel dorp geholpen worden. Mogelijk kunnen wij zelfs meer dan één dorp helpen.
Ook in het verleden hebben wij Paolo reeds gesteund. Toen werkte hij nog op het vasteland. Door de burgeroorlog aldaar, die gelukkig ook weer achter de rug is, hebben wij jarenlang geen contact met hem kunnen hebben. Intussen heeft hij zijn werk weer kunnen hernemen en willen wij hem van harte steunen.
Wist u dat?

  • er onder de H. Mis van 11.00 uur peuter- en babyoppas is in de parochiezaal?
  • er onder de Mariakerk een bibliotheek is met Christelijke boeken?
  • en dat deze na de Mis van 11.00 uur geopend is?
  • u daar ook rozenkransen en andere devotionalia kunt verkrijgen?
  • ons acolietencorps in plaats van carnaval te vieren een reis naar Rome maakt?
  • de volgende Wegwijzer zal berichten over de vastenactie?
  • wij in ieder geval onze missionaris Paolo Iarocci in Guinee-Bissau zullen steunen?

Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 14 maart, 4 april, 9 mei en 13 juni om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereidingen zijn, telkens op dinsdag, op 2 maart, 30 maart, 4 mei en 1 juni om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Mathieu Op den Camp (85), Scharberg 2; Trina Bocken-Janssen (83), Aelserhof 703.
In Meers: Lena van Mulken-Wijnen (97), Kuilenweg 5.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 4 maart.
In Meers: op donderdagavond 4 maart.