Parochieblad:Archief 2004-03-06: verschil tussen versies

Uit Parwiki
(geen verschil)

Versie van 7 jun 2016 13:25


Uit de zondagsliturgie

Het is een feit dat het kwaad op ieder van ons een zekere aantrekkingskracht heeft. Deze geheimzinnige verlokkingen van het kwaad, die wij bekoringen noemen, heeft Jezus zelf willen ondergaan toen Hij aan het begin van zijn openbaar leven in de woestijn ging vasten. Daar werd Hij door de Satan op de proef werd gesteld met bezit, macht en aanzien. De Heer wees ze resoluut af.
Het is niet erg populair om te spreken over bekoringen en het weerstaan ervan, maar als wij eerlijk zijn dan weten wij, hoe goed wij misschien ook leven of proberen te leven, dat wij heel vaak goede voornemens maken, en bijna steeds het goede willen maar dat wij toch tekortschieten.
Wat is een bekoring? Het is een gedachte of aandrang die voorafgaat aan het begaan van een zonde. En wij allen kennen deze gedachtes: wij kunnen bekoord worden om bv. de zondagsmis te laten zitten, de gemakkelijkste weg te kiezen, niet te bidden; wij kunnen bekoord worden om iets van een ander weg te nemen, hem pijn te doen, onze huwelijkspartner te bedriegen, een ongeboren kind dat onze gemakzucht bedreigt op te ruimen... .
Wat Jezus ons laat zien in al Zijn bekoringen, is dat het voor de mens verlokkelijk is om voor het direct tastbare, voor het onmiddellijke voordeel te kiezen, voor het materiële: brood, macht, aanzien en dat het veel moeilijker is om voor God, het goede, het ware, om voor de trouw aan een gegeven woord te kiezen.
Niet ingaan op een bekoring levert op het ogenblik zelf geen enkel voordeel op, behalve een goed geweten en een goede band met God. Het is verleidelijk om rijk te zijn, aanzien te genieten en om dat te verwerven tegen Gods wil in of ten koste van anderen.
Jezus laat in Zijn antwoorden aan de Satan zien, dat het veel belangrijker is om de wil van God te doen, iets wat elke mens uiteindelijk wel weet. Deze vastentijd is een tijd om onszelf te onderzoeken, om ons te verzetten tegen het kwaad, de zonde, de bekoringen die in ons leven zich voordoen. De vastentijd is een tijd om zichzelf vrijwillig iets te ontzeggen. Het is de gelegenheid bij uitstek om te leren weerstaan aan de lokroep van het kwaad en ons te bezinnen op de echt belangrijke dingen. Dit zijn de navolging van de Heer en het bereiken van het eeuwig leven.
Bekoringen van rijkdom, aanzien en macht zijn onvermijdelijk, moge het voorbeeld en de bijstand van de Heer ons behoeden om tegen God te kiezen.
Vastenactie
Dit jaar zal de vastenactie gehouden worden voor onze missionaris Paolo Iarocci. Paolo is priester van ons bisdom. Na zijn werkzaamheden als kapelaan in Waubach en als pastoor in Roermond (Donderberg) is hij reeds meer dan 15 jaar werkzaam in Guinée-Bissau, een klein Portugees-sprekend landje in West-Afrika. Hij missioneert in een gebied waar het evangelie nog niet eerder verkondigd is. Sedert ongeveer een jaar werkt hij in het dorp Cabuno op het eiland Uno voor de kust van Guinee-Bissau. Het hele eilandengebied is een heel arm en er is eigenlijk nog nooit het evangelie verkondigd. Paolo vraagt onze steun voor een aantal bescheiden projecten. Hij wil het dorpsapotheekje, nu een lemen hut opknappen: ramen en deuren in zetten, muren pleisteren en verven, vloeren maken binnen en buiten met beton, een hek omheen zetten. Ook vraagt hij hulp om de geplastificeerde spaanplaat van de schoolbanken te vervangen. Deze bleek niet bestand tegen tropische luchtvochtigheid. Men kan zelf de banken repareren met hout dat plaatselijk groeit. Ook de waterpomp is ook kapot, zodat ze nu water putten met een emmer. De kosten voor apotheekje begroot hij op ongeveer duizend euro en die voor de reparatie van de schoolbanken, wc's en pomp, op 1250 euro. Met een bescheiden bedrag kan reeds een heel dorp geholpen worden. Mogelijk kunnen wij zelfs meer dan één dorp helpen.
Ook in het verleden hebben wij Paolo reeds gesteund. Toen werkte hij nog op het vasteland. Door de burgeroorlog aldaar, die gelukkig ook weer achter de rug is, hebben wij jarenlang geen contact met hem kunnen hebben. Intussen heeft hij zijn werk weer kunnen hernemen en willen wij hem van harte steunen.
De bekende zakjes voor de vastenactie zullen binnenkort bij u in de bus bezorgd worden. U kunt deze inleveren in de daarvoor bestemde bussen achter in onze kerken. In Meers zullen de zakjes in de week van 29 maart worden opgehaald.
Wij bevelen Paolo's werk aan uw milddadigheid aan.

Toneelavond Gaöl '62
Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia Meers houdt op zaterdag 6 maart a.s. weer haar jaarlijkse toneelavond in fanfarezaal "de Hoorn" te Meers. Gaöl '62 zal dan het dialect-lijspel 't Testemènt opvoeren. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.00 uur, entree € 4,00. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar op woensdag 3 maart tussen 12.00 - 17.00 uur bij Lies Muris, Franciscushof 4, Meers, tel. 4335431. U van harte uitgenodigd.
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 14 maart, 4 april, 9 mei, 13 juni en 11 juli om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereidingen zijn, telkens op dinsdag, op 2 maart, 30 maart, 4 mei, 1 juni en 6 juli om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Jan Thijssen (49), Michiel de Ruyterstraat 52; Mathieu Penders (66), Jurgensstraat 15.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 4 maart.
In Meers: op donderdagavond 4 maart.