Meester van Elsloo 2.0

Uit Parwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Zomaar een nieuw beeld voor de St. Augustinuskerk.

Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben, 2019 (foto B. Hölscher)
Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben, 2019. Links haar kleimodel (foto B. Hölscher)

Beeld gemaakt in stijl van de Meester van Elsloo

In het kader van de tentoonstelling onlangs over de Meester van Elsloo in het Bonnefanten-museum is een film in de maak. Voor deze film heeft de in Duitsland (Rodisleben) wonende Nederlandse kunstenares Vera Teunen een beeld gemaakt in de stijl van de Meester van Elsloo.
Het beeld is geen kopie van een bestaand beeld, maar past in de familie van beelden van de Elsloo-groep. Het beeld speelt een hoofdrol in de documentaire die gemaakt wordt o.l.v. Bart Hölscher. De regisseur en maakster van het beeld ontdekten al gaandeweg het maakproces van beeld (een proces van een volledig jaar) en film dat ze willen dat het beeld -indien mogelijk- een zinnige plaats krijgt en niet ergens in opslag verdwijnt. Zij hebben ons benaderd of wij eventueel het beeld wilden accepteren (gratis) en er een plaats voor hadden.
Wij zijn van plan het beeld in de Mariakapel binnen te plaatsen, recht tegenover ons Anna-ten-Drieën-beeld, het prototype van de Meester van Elsloo.
De nodige voorbereidingen daartoe (beveiliging, belichting, enz.) zijn reeds getroffen.
Het beeld is nu nog kaal eikenhout. Mogelijk dat het in een tweede film zal figureren waarin het op de middeleeuwse manier gepolychromeerd zal worden.

Terug naar Elsloo

Voorlopig is het plan om het beeld op zaterdagmiddag 15 augustus (Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming) in te zegenen en op zijn nieuwe plaats in de St. Augustinuskerk te zetten. Door de corona-toestanden kon dit niet doorgaan op palmzondag 5 april. De intentie is om het te plaatsen in de Mariakapel-binnen. Dit zal gefilmd worden en vormt waarschijnlijk ook de afsluiting van eerder genoemde film.
Deze film zal waarschijnlijk op niet al te lange termijn erna hier in Elsloo vertoond worden.
Het kerkbestuur was meer dan aangenaam verrast toen ons dit onwaarschijnlijke aanbod gedaan werd. Wij denken dat het ook een waardevolle aanvulling is van het beeldenbestand van de St. Augustinuskerk.

Geplande inzegening en plaatsing op zaterdag 15 augustus a.s. (Hoogfeest van Maria tenhemelopneming) in de St. Augustinuskerk.
Zodra de verdere details geregeld zijn vindt u de informatie op deze pagina.

Persoonlijke instellingen