Parochieblad:Archief 2009-05-16: verschil tussen versies

Uit Parwiki
 
k (1 versie geïmporteerd)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 7 jan 2023 om 09:12


Restauratie St. Augustinuskerk te Elsloo

Een opmerkzame voorbijganger heeft enkele weken geleden reeds gezien dat de "Aw Kirk" van Elsloo in de steigers staat. Wat is er aan de hand?
In 2008 viel een stuk mergel van twee meter uit de lijst boven de absis. Een ijzeren pin die de mergellijst bevestigde aan de binnenmuur was door roest gaan uitzetten en had de mergel doen splijten. Bij controle bleek dat dit probleem zich in het gehele schip en de gehele absis voordeed. Om de volledige mergellaag te kunnen vernieuwen moest het gehele dak afgenomen worden en was ook vervanging van de leien dakbedekking nodig. Vanwege het gevaar voor voorbijgangers en omdat het kostbare interieur beschadigd dreigde te worden werd in samenwerking met architect Jac Hendrik, de gemeente Stein en het bisdom Roermond een restauratieplan opgesteld. Het prijskaartje van de totale restauratie bleek ruim én miljoen euro.
Het restauratieplan werd voor het verkrijgen van subsidie ingediend bij de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Tot vreugde van het kerkbestuur werd uit honderden aanvragen de restauratie van de Augustinuskerk samen met enkele andere projecten uitverkoren met het uitzonderlijk hoge subsidiebedrag van ruim zevenhonderd duizend euro. Een unieke beslissing, die in juni 2008 bekend werd gemaakt door minister Plasterk op een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam. Vervolgens stelden ook de provincie Limburg en de gemeente Stein elk een bedrag van honderd duizend euro ter beschikking en zegde het bisdom Roermond een bedrag van twaalfduizend vijfhonderd euro toe.
Hoewel het benodigde geld nog niet bij elkaar was besloot het kerkbestuur zo snel mogelijk met de restauratie te beginnen. De schade dreigde anders te groot te worden. Het restauratiecomité staat nu voor de moeilijke opgave de resterende anderhalve ton bij elkaar te krijgen. Daarbij vertrouwt het comité op de gemeenschapszin die de bevolking van Elsloo ook al toonde toen in 1843 de toenmalige kerk door een blikseminslag in de toren afbrandde. Gedurende zes jaar werd een compleet nieuwe kerk gebouwd, de huidige St. Augustinuskerk. Daarbij bakte men zelf de stenen uit de grondstoffen die men won in de Brikkenhook (de huidige Drie Kuilen). Door schenkingen van meubilair, biechtstoelen en zijaltaren in classicistische barok en kostbare kunstwerken, waaronder de beroemde beeldengroep St. Anna-ten-Drieën uit ca. 1480 van de Meester van Elsloo, werd de kerk een zeer mooi gebedshuis. Door de aanleg van het kanaal verdween een groot deel van de kern van Elsloo en kwam de kerk aan de rand van het dorp te liggen. Dit betekende niet dat de kerk haar uitstraling verloor. Sterker nog: hoog boven het Maasdal uitstekend is de Augustinuskerk een baken voor iedereen die vanuit België, via de snelweg, of vanuit Geulle of Stein, Elsloo nadert. Bij het zien van de kerk weet men: ik ben bijna thuis. In 1998 werd het interieur van de Augustinuskerk verfraaid met het neo-barokke altaar uit de Awwe Stiene in Maastricht. Dit altaar is gebouwd in 1847 door Gebr. de Cuijper in Antwerpen. Het altaarstuk is een kostbaar schilderij, in olieverf op doek, uit 1696 van Godefridus Maes, een leerling uit de school van Rubens. Bij het gelegenheid van het honderdvijftig jarig bestaan van de kerk in 1999 werd het altaarstuk grondig gerestaureerd. Ook bij deze restauratie bleek dat de Elsloose bevolking de kerk een warm hart toedraagt.
Het restauratiecomité vertrouwt er dan ook op dat de Augustinuskerk door alle inwoners van Elsloo als godshuis en als cultuurhistorisch erfgoed gewaardeerd wordt. De komende maanden wordt een aantal acties op touw gezet om de kosten voor restauratie volledig te dekken. Via de lokale media zullen deze acties op tijd onder de aandacht van de bevolking gebracht worden. Samen met deze Wegwijzer treffen de inwoners van Elsloo een brief en collectezakje aan van het restauratiecomité. De collectezakjes zullen op 18, 19 en 20 mei worden opgehaald. U kunt uw gift ook overmaken op rekening 1049.51.206 t.n.v. kerkbestuur St. Augustinus, Elsloo o.v.v. "restauratie".
Kerk open
Op Pinksterzondag zal 's middags de St. Augustinuskerk open zijn, ook de toren en de zolder van de kerk, zodat belangstellenden van daaruit de omgeving en de stand van de werken kunnen bekijken. Die middag zullen uitzonderlijk ook de oude relikwiehouders (18de en 19de eeuws) en de unieke St. Hubertussleutel te bezichtigen zijn.
Hemelvaart
Let op woensdag voor Hemelvaart (20 mei) zijn de missen als op zaterdag, dus enkel om 18.00 uur in Meers!
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 14 juni, 12 juli, 9 augustus en 13 september om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.