Techniek:Riolering en hemelwaterafvoer

Uit Parwiki

Hier moeten foto's en instructies geplaatst worden die nuttig zijn voor het onderhoud.

1 St. Augustinuskerk

1.1 Garage

De afvoer op de kop van de garage (aan buitenkant) gaat de grond in en dan langs de kortste weg door de muur naar de straat. Deze komt net boven het maaiveld uit. Moet gecontroleerd worden op verstopping.
In 2020 hebben wij ontdekt dat deze leiding door de muur naar de andere kant tot in de kelder komt waar ca 25 cm onder het plafond deze donkere pvc buis (100?) binnenkomt. Er steekt en bocht op. Deze buis is dus open naar buiten, afvoer boven maaiveld. De condensafvoer van de nieuwe verwarming is er vervolgens op aangesloten.

Uitloop HWA op maaiveld, moeilijk te zien. Regelmatig open maken!!
Afvoer naar buiten (waar gele slang in steekt). Nu is daar de afvoer voor het condenswater van de verwarmingsketel op aangesloten

2 Mariakerk

De afvoer aan de westkant van de Mariakerk bij de sacristie veroorzaakte een zinkgat in september 2022.
Er zit een pvc-buis ingestoken in gresbuis. In die kraag was een wortel binnengedrongen die de gresbuis beschadigd heeft.
Deze constructie is ca 1993 gemaakt toe een douglas-den die in de hoek stond gerooid is.
De wortel is geknipt en de beschadiging in beton gegoten.
Het middelpunt van het betonnen deksel is 180 cm van de sacristie en 140 cm van de kerk. Bovenkant is ca 85 cm.

Het zinkgat, bijna een meter diep.
PVC-buis in gresbuis
gestorte beton

3 Op de Berg 8

De technische tekening van dit huis heeft Jac Hendrix gekregen en niet teruggegeven. Hij is ze kwijt.
De afvoer van toilet onder en douche en toilet boven gaan rechtstreeks naar achter. De put zit staande met gezicht naar achtergevel tussen het tweede en derde raaam (vrijwel in midden van het huis. De put zit 180 cm rechts van het tweede raam en dus 120 cm links van het derde. De put is 50x50 cm ligt met het hart ca 85 cm van de gevel en ligt op ca 30 cm diepte.
De afvoer van keuken en washok moeten nog een andere put achter het huis hebben. Het hemelwater van rechts achter bij de deur gaat ook via deze afvoer parallel met het huis naar links (kant van kerk dus).
In juni 2020 eerste maal problemen, herhaald ca maart en weer in juli 2021. Laatste keren gevuld met zogenaamde vochtige doekjes. Huurder boven hierop gewezen.
Om terugkerend werk te vermijden is er op 20 juni 2020 een put gemetseld met aluminium deksel.

Put midden achtergevel, toiletten komen hier uit. (6/2020)
Put midden achtergevel, nu opgemetseld met deksel. (7/2020)

4 Zaaltje, pastorie

Hier tekeningen. Te vinden in archiefkast (onder zaaltje) in bijsacristie Mariakerk.

Afvoeren Zaal en Pastorie, zonder verandering van 15 juli 2020
Afvoeren Zaal en Pastorie., bijgewerkt 15 juli 2020
In mei 2023 is het putje achter de pastorie verplaatst naar onder de kraan, vw. een lekkage in de afvoer.

De doorgang van keuken naar buiten zit op 150cm van hoek aan de garagekant. Er komt een 80mm metalen buis naar buiten, deze is via een rubberen koppelstuk nu direct op een 110 pijp aangesloten.

De gresbuis van (staande in Bandkeramiekstraat) de rechter put op hoek van het huis, naar de put midden voor het huis bleek vol boomwortels te zitten. Waarschijnlijk is deze buis op twee plaatsen gescheurd.

In juli 2020 heb ik de gresbuis via een bypass in de lager gelegen PVC-buis laten uitkomen. De oude gresbuis is dichtgemaakt. Foto's hier onder.

Putje rechts op hoek (toilet pastorie en gootpijp), positie t.o.v. huis (14-07-2020)
Putje rechts op hoek (toilet pastorie en gootpijp), zie ook de gele gasleiding (14-07-2020)
Bypass, zie ook gele gasleiding rechts (14-07-2020)
Bypass, zie ook de gele gasleiding (14-07-2020)
De koppelingen zijn in cement gezet, als voorzorg tegen eventuele boomwortels.
Put midden voor pastorie (14-07-2020)
Put midden voor pastorie (14-07-2020)
links is gresbuis van linkerkant huis, midden (precies in midden boven, maar niet zichtbaar) gresbuis toilet boven pastorie, rechts onder (dichtgemaakt gres van rechterkant) deze buis zat vol boomwortels en verstopte. De grijze pvc-buis (160) rechts maar hoger komt van rechts, is in 1995 gelegd bij bouw van zaaltje. Hierop is rechterputje via bypass aangekoppeld.

Aan onderkant (niet zichtbaar) is de gresbuis die naar de straat gaat.

5 Pastorie

5.1 Drainage pastorie

In het keldergat onder de voordeur is van buitenaff gezien rechts een gat geboord door de Elsloose kleilaag ca 9 meter!! diep. Hierin zit een drainagebuis gevuld met kiezel.
Dit was tegen het naar binnenlopen van water van de oprit. (Ca 1999 gedaan door Guus Smeets en pastoor Achten).
Er is een identiek gat geboord ook voorzie van drainagepijp enz. staande voor de voordeur rechts in de hoek van het huis en de achterbouw op ca 1m van beide muren.
Deze pijp was vergeten, is herontdekt in mei 2021. Ze is toen verlengd en enkel met kiezel bedekt. De hals ingegegraven verlengde drainagepijp zie foto.

Naast voordeur en bijbouw, reeds halfbedekte drainagepijp

5.2 Regenwaterafvoer

Bij extreem harde regen. Ik denk ca. 5 a 8 keer tussen 1992-2021 raakt het rioolsysteem buiten compleet verzadigd.
Het water stijgt dan uiteraard in de buizen. Het laagste punt waar het wegliep was de wasmachine-aansluiting in de kelder van de pastorie en de via de toen niet helemaal dichte verbinding van pvc naar gres onder het toilet.
Op 15 september 2021 is daarom een terugslagklep in de afvoer in de kelder gezet. De facto zijn het er twee: een op de toiletafvoer en een op de 40 mm buis van de wasmachine, zodat bij stuwing tegen de grote klep, hier geen terugslag van toiletafvoer plaatsvindt. Dit laatste voorkomt directe overstort mocht vw. hoog water de grote klep dichtzitten.
Om te zorgen dat het hemelwater weg kan en niet bv. via de toiletten van de zaal (is overigens nog nooit gebeurd) toch binnenkomt is er een overstortklep geplaatst in de hemelwaterafvoer buiten, voorgevel, het dichtst bij de voordeur. Tevens kan de bladafscheider aan de garage in geval van nood ook gaan spuien. (is nog nooit nodig geweest).

Overstortklep in HWA pastorie
Constructie met terugslagkleppen in kelder pastorie

6 Pastorie Meers

6.1 Oktober 2021

In oktober 2021 was er weer een verstopping. (Zie hieronder voor andere keren).
Inspectie vanuit de put op de hoek van het huis leverde niet echt resultaat.
Bij het doorzagen van de afvoer van het toilet van boven, in de kast naast de douche ontdekten wij dat er onder maaiveld nog een gresbuis zat, waarop via een T-stuk van PVC de afvoer van boven eraanr geknutseld was (moet bij verbouwing in 1993 gebeurd zijn). De gresbuis was gebroken tussen de twee toiletaansluitingen.
We hebben de hele vloer moeten openbreken en alles van pvc-gemaakt.
De lichte rioollucht in het achterhuis is daarmee verdwenen en waarschijnlijk ook het rattenprobleem dat wij in 2018-19 hadden, m.n. op het plafond van het toilet onder.
P.S. achteraf gezien was het allicht beter geweest om de bocht in de afvoer niet boven vloerniveau te maken.

foto 04: Oude situatie. Niet luchtdicht, onderaan via Tstuk (Pvc) in gresbuis gestoken. De gresbuis (liggend in grof puin) was gebroken zodat de inhoud niet naar het riool liep.
foto 03: Opbouw van nieuwe aansluiting PVC. De 32 en 40 leidingen van toiletkraantjes (links) en douche (rechts) zijn nog niet aangesloten.
foto 02: Nieuwe PVC-buis in toiletruimte (bovenkant is doorvoer naar buiten)

6.2 Maart 2022

Er zijn problemen geweest met de afvoer van de toiletten in 2015, 2017, 2021.
Vanuit toilet onder gaat afvoer van beide toiletten rechtstreeks achter naar buiten en loopt dan om het huis naar de oprit.
Er zit een put op de hoek van het huis (bij de garage).
Het probleem voor het verstoppen zie tekening hieronder:
We denken het nu definitief opgelost te hebben door de oude gresbuis (gecombineerd met stuk pvc) helemaal te vervangen door pvc-buis 110 en deze ca 10 cm hoger in de put te laten uitkomen.
In de put komt ook de afvoer van het patronaat (enkel toiletten?) uit.

Probleem: buis naar put kwam uit onder het afvoerniveau
Nieuwe situatie 9 maart 2022: uitloop in put is nu duidelijk boven afvoerniveau (hoofdrioolafvoer is naar rechts). De gele leiding is gas, de andere twee zijn de afgekoppelde verwarming in de garage. Door een van deze loopt wel de grondkabel voor stroom in de garage.

P.S. Onder het huis lopen nog oude afvoerleidingen die contact hebben met het riool. Wij hebben deze vol PUR gespoten via het intussen vervallen putje in de verwarmingsruimte, waarna de stank in huis ophield.