Parochieblad:Archief 2013-01-19

Uit Parwiki


Het gezinsgebed.

Het beleven van onze relatie met God wordt in onze samenleving steeds meer teruggedrongen te zijn tot de sfeer van pure privacy. Inderdaad, bidden is: vanuit het diepst van je hart met God bezig zijn, je tegen Hem uitpraten en in de stilte naar Hem luisteren. Het is dan ook iets goeds om te bidden. Veel kinderen en jongeren in onze dagen vinden vreugde, moed en kracht in het persoonlijke gebed.
Maar hoe kan je bidden als je het niet geleerd krijgt? Dé oefenplaats voor het bidden is het gezin. En wie zou dat beter kunnen dan juist de moeder? Zij is de eerst aangewezene, uiteraard heeft ook de vader hierin zijn taak. Hij staat achter moeder en doet mee aan het gezinsgebed. Bidden is immers een noodzakelijk en vanzelfsprekend onderdeel van het Christen-zijn. Het is onmogelijk een goede band met God en Zijn Zoon te hebben zonder ook contact met Hem te zoeken. Daarom heeft het gebed een plaats juist daar waar mensen binnen de band van het gezin samenzijn. Het samen uiting geven aan je vertrouwen op God roept het vertrouwen in God op en verstevigt de band met Hem en vormt je langzaam om naar Zijn ideaal. Een kind leert op de eerste plaats bidden door mee te bidden. Als een kind zijn ouders hoort en ziet bidden, dan zal het ook vanzelf gaan meebidden. Al doende leert het kind zijn houvast te vinden bij God. Een beter geschenk kan je je kind niet geven.
Blasiuszegen
Op zaterdag 2 en zondag 3 februari a.s. wordt naar jaarlijks gebruik na de H. Mis de Blasiuszegen gegeven. St. Blasius was een bisschop en martelaar uit de 4de eeuw uit Sebaste in Armenië. Terwijl hij in de gevangenis zat in afwachting van zijn terechtstelling redde hij een jongen die een visgraat had ingeslikt van de verstikkingsdood door hem te zegenen met twee gekruiste en gewijde kaarsen. Hieruit is de zogenaamde Blasiuszegen ontstaan.
Uitleg
De C die u op de openingsdia in de Mariakerk en St. Jozefkerk ziet, bij het begin van de zondagse Eucharistie, heeft al tot diverse vragen geleid. Hier de uitleg. In de liturgie van de zondag worden om de drie jaar dezelfde teksten (lezingen) gelezen. Om deze cyclus aan te duiden spreekt men van de jaren A,B,C. Een kerkelijk jaar begint op de eerst zondag van de advent. In jaar A lezen we m.n. uit het evangelie van Mattheüs, in B uit Marcus en in C uit Lucas. De vierde evangelist Johannes wordt rond de hoogfeesten Pasen, Kerstmis, enz. gelezen. Zo is 20 januari a.s. "de tweede zondag door het jaar C" en zondag 17 februari "de eerste zondag van de veertigdagentijd C". De telling van de zondagen komt dus niet overeen met de telling van het gewone burgerlijke jaar.
Nadenkertje
"Hoe vreemd en ouderwets het ook mag lijken. Het is de taak van de Kerk niet om mensen hun zin te geven, maar om hen heilig te maken". (Charles Colson, The Body).
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 10 februari, 10 maart en 14 april om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor of via onze website.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Theo van der Wal (77 j), Bloemenhof 1, Geleen.