Parochieblad:Archief 2013-02-16

Uit Parwiki


Vastentijd.

De vastentijd is alweer begonnen. Met een razende vaart gaan wij weer af op Pasen. Vasten betekent zich iets ontzeggen, bv. overvloedige dingen of voedsel en drank om zo tot inkeer te komen en zijn hart te richten op eeuwige dingen. Misschien is het moeilijkste van vasten wel om tijd te nemen om aan God te denken, om te bidden en over de onvergankelijke dingen van God te mediteren. Wij leven allen in een tijd met enorm veel bezigheden en verplichtingen. Maar hoe vaak wordt niet vergeten dat wij hier maar een korte tijd vertoeven en dat wij uiteindelijk allen voorbestemd zijn om bij God te komen. Laten wij beginnen met elke dag een korte tijd vrij te maken en enkel te besteden aan gebed of aan schriftlezing of aan nadenken over de Blijde Boodschap. Anders kan het ons wel eens gebeuren dat wij heel intensief geleefd hebben maar op de laatste dag ontdekken dat wij eigenlijk doelloos en enkel voor onszelf geleefd hebben en dat alles wat wij deden geen waarde voor de eeuwigheid heeft. Laten wij de kans van deze vastentijd om dichter te komen bij de Heer die voor ons geleden heeft en gestorven is niet voorbijgaan.
"Verkoopt uw bezittingen en geeft aalmoezen; verschaft u beurzen die niet verslijten en verwerft een onuitputtelijke schat in de hemel, waar geen dief bij komt en geen mot hem bederft. Waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn." (Lk. 12,33-34)"
Communie-voorbereiding
Op zondag 24 februari mogen de communicanten weer twee van hun liederen als slotlied zingen in de H. Mis van 11.00 uur.
Vasten en onthouding
Voor de Kerk zijn er maar twee verplichte vastendagen, die enkel gelden voor Christenen tussen 21 en 65 jaar. Deze twee dagen zijn Aswoensdag en Goede Vrijdag. Deze verplichting houdt in: geen vlees eten en slechts een volle maaltijd per dag te gebruiken.
Het ritueel van het askruisje
Het askruisje van de Aswoensdag mag een diepe betekenis hebben. Het gaat niet om de as of het kruisje zelf, maar om de intentie die mensen daarbij maken. Het askruisje is een teken van het voornemen om de vastentijd een bijzondere tijd te laten zijn: een tijd van gebed en bezinning, van meer aandacht voor God, voor de Eucharistieviering op zondag en zelfs op de dagen door de week. De vastentijd kan zo een heilige tijd zijn, een tijd van zegeningen. Je kan er een ander mens door worden. Het afsluiten van de vastentijd mag het sacrament van de biecht zijn. Een echte verrijzenis uit je schuld en lamlendigheid.
Wist u dat?

  • de antenne van de kerkklok van de Mariakerk stuk was?
  • dat via deze de klok synchroon loopt met het moederuurwerk (dcf77) in Stuttgart?
  • een buurvrouw het gemerkt had doordat er een variatie van 2 seconden in de uurslag zat?
  • wij dat enorm knap vinden?
  • bij onderzoek inderdaad de antenne stuk bleek?
  • het anders nog een hele tijd geduurd zou hebben voor de klok zover af zou wijken dat iedereen het zou merken?

Repetities Zangvreugde, tekens opwoendag om 19.30 uur: 27 februari, 13 maart, 20 maart.
Doopvieringen.

De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag,10 maart, 14 april, 12 mei en 9 juni om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in Parochiezaal. Opgave bij de pastoor of via onze website.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Meers: Bella Bergs (70 j), Grotestraat 11.
|}