1 Geschiedenis
In 1850 werd een nieuw orgel gebouwd voor de oude parochiekerk te Maarheeze, door de firma Vollebregt & Zn. uit 's-Hertogenbosch. Het orgel had 14 registers, verdeeld over twee manualen met aangehangen pedaal en Tremulant. Het systeem was mechanisch.
In 1911 werd het orgel verkocht aan de paters Franciscanen te Weert, die het lieten plaatsen in de nieuwe kloosterkerk (HH. Martelaren van Gorcum) aan de Sittarderweg te Heerlen. Dat gebeurde door de Gebr. Henri en Frans Vermeulen uit Weert.
In 1930 werd het orgel omgebouwd naar het pneumatisch systeem door dezelfde firma Vermeulen, met een nieuw front en verschillende nieuwe registers.
In 1959 vond een verbouwing plaats naar het elektro-pneumatisch systeem. Het orgel bleef, voorzien van een nieuw front, op het zangkoor in het noordertransept staan, het voorfront rustte op de balustrade. De losse speeltafel kwam beneden in het zuidertransept. Eén register, Subbas 16', werd voorzien van nieuwe pijpen. Op het hoofdwerk en zwelwerk werden enkele registers vervangen door geheel andere. Sindsdien bleef het orgel ongewijzigd.
In 1997 werd dit orgel door vrijwilligers o.l.v. pastoor Achten overgebracht naar de Mariakerk te Elsloo, waar sinds 1959 een éénklaviers Unitorgel "Mignon" met twee stamregisters stond, van de firma L. Verschueren c.v. te Heythuysen. Dit laatste werd verplaatst naar de St. Augustinuskerk, waar het als koororgel dienst doet.
2 Hoe Elsloo aan dit orgel kwam
Begin juni 1997 vernam pastoor Achten dat het orgel in de kerk van de martelaren van Gorcum te Heerlen zou moeten verdwijnen, vanwege de geplande sloop van die kerk. Op 24 juni beslisten we op eigen houtje om het orgel over te nemen. Op donderdag 26 juni begon de demontage in Heerlen. De overbrenging naar Elsloo was voltooid op dinsdag 1 juli. Op 11 juli om 14.00 uur werden de laatste pijpen al in het heropgebouwde orgel geplaatst. Het orgel werd in Elsloo 80 cm hoger geplaatst, zodat het boven de koorzangers en de balustrade uitkomt. Het werd ook van een dak (tegen stof) en een dubbele achterwand (tegen de invloed van de instralende zon op de stemming) voorzien. Het is in 2011 ook voorzien van een loopbrug op het dak om onderhoud aan het raam mogelijk te maken. Alle membranen (= geitenleren blaasbalgjes) werden door modern kunstweefsel vervangen (ca 1300). Op 21 juli was het orgel mechanisch helemaal klaar.
Op 24 juli is Bèr Reijnen uit Roermond het orgel beginnen te stemmen. Reeds op zaterdag 26 juli werd het orgel (met uitzondering van 7 registers) voor de eerste keer gebruikt in de liturgie. 29 vrijwilligers en vrijwilligsters hebben deze unieke klus in een recordtijd geklaard, zonder hulp van één enkele orgelbouwer, en dat met heel veel plezier.
Orgelstemmer en -bouwer Bèr Reijnen (Roermond) en zijn medewerkers hebben het orgel gestemd en geïntoneerd.
|
Orgel Mariakerk, sept. 2011
Orgel Mariakerk, sept. 2011
Orgel Mariakerk, Speeltafel, nov. 2011
|
Op het priesterkoor hebben wij de beschikking over een Johannus-orgel Classica KV120, m.n. voor de begeleiding van ons Jeugdkoor. Dit orgel is op 19 februari 2018 geplaatst. Het werd ons in niet-werkende toestand geschonken door Belgische vrienden die anoniem willen blijven. Het orgel is bij deze gelegenheid door ons gerepareerd en gereviseerd en aangepast aan onze situatie: extra versterker, extra boxen, led-verlichting, andere partituurhouder, enz.
|
Koororgel Mariakerk, feb. 2018
|