Parochieblad:Archief 1995-04-01: verschil tussen versies

Uit Parwiki
 
k (1 versie geïmporteerd)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 6 jan 2023 om 22:05


Vastenactie-project Meers en Elsloo 1995.

Herstel van een tehuis voor gehandicapten in Indonesië.
In Indonesië is slechts 3% van de bevolking katholiek, het merendeel van de mensen is moslim. De verhoudingingen tussen deze twee geloofsgemeenschappen is tot nu toe redelijk goed. In vele streken is er zelfs sprake van een goede samenwerking.
De Limburgse Pater Paul Janssen is reeds vele jaren als missionaris in dit land werkzaam. Hij is momenteel directeur van een tehuis voor gehandicapten Bhakti Luhur, waar meer dan 1600 patiënten (vooral kinderen) verzorgd worden. Zoals hij zelf zegt, is deze functie heel mooi, omdat hij daadwerkelijk gestalte kan geven aan Gods Liefde en Barmhartigheid, maar ook een zware opgave.
Dit centrum heeft de laatste jaren een andere taak bijgekregen, namelijk de vorming van het middenkader en de ontwikkeling van voor Indonesië relevante methoden en technieken voor de verzorging en begeleiding van gehandicapten. Ook worden speciale cursussen gegeven aan ouders die hun gehandicapt kind thuis willen verzorgen.
De voornaamste bron van inkomsten bestaat uit donaties van weldoeners en bijdragen van ouders aan de verpleging en verzorging van hun kind. Meer dan de helft van deze kinderen zijn afkomstig uit zeer arme gezinnen. De financiële bijdrage die zij kunnen geven dekt nauwelijks de kosten van de verpleging.
Sommige gebouwen van dit complex zijn aan een grote onderhoudsbeurt toe. Niet alleen hebben weer en wind grote parten gespeeld, maar ook de witte mieren (termieten). Deze hebben namelijk in sommige gebouwen de houten wanden zo ver aangetast dat er zelfs kamers geheel ontruimd moesten worden.
Pater Janssen is reeds begonnen met de hoognodige reparaties, maar de beperkte middelen die hem ter beschikking staan belemmeren de voortgang. Alleen een royale bijdrage van buiten kan hier uitkomst bieden. Om hem te helpen houden wij dit jaar onze vastenactie.
In de komende tijd worden de zakjes voor de actie huis aan huis bezorgd en opgehaald in de loop van de week van 3-8 april (week vóór palmzondag).
De viering van de Goede Week en van Pasen.
De Goede Week breekt weer aan. Het is de week waarin wij het lijden en de dood van de Heer herdenken. Deze weekloopt uit op het feest van Pasen, de verrijzenis van de Heer.
Wij beginnen op de zondag vóór Pasen of Palmzondag met de palmwijding en het lezen van het passieverhaal.
Op Witte Donderdag vieren wij de instelling van de Eucharistie en het Priesterschap. Na de viering (in Elsloo) wordt het H. Sacrament op het zijaltaar geplaats waar het aanbeden kan worden tot 22.00 uur. Het is een gelegenheid om met de Heer te waken, iets waartoe de apostelen niet in staat waren in de hof van Olijven.
Op Goede Vrijdag bidden we 's middags de kruisweg. 's Avonds herdenken wij Zijn kruisdood en vereren wij het H. Kruis waaraan Hij voor ons gestorven is.
Voor de tijden van de diensten, zie hieronder.
Begrafenissen in de Goede Week.
Het is een oud gebruik en een kerkelijke regel om op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag geen begrafenis-missen te doen. Indien er overledenen zijn dan wordt voor hen een gebedsdienst gehouden. Na de Paasdagen wordt voor hen dan een plechtige Eucharistieviering gevierd.
Nieuwe kapelaan.
Wij heten de nieuwe kapelaan van harte welkom. In de komende Wegwijzer zal hij zich aan ons voorstellen.