Einde Wegwijzer
De Wegwijzer begonnen als uitgave van de middenstands-vereniging Elsloo in november 1952 stopt helaas. Onze parochieberichten werden op de achterkant gepubliceerd.
U kunt altijd kijken op onze website: katholiekelsloo.nl voor de meest recente informatie. Maar wetend dat het niet voor iedereen is weggelegd om het internet te consulteren zoeken wij naar een manier om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen.
In de toekomst kunt u een gedrukte vorm van het parochieblad achter in onze kerken vinden. Mogelijk komen er nog andere afhaalpunten bij.
Ook kunt u inschrijven om tweewekelijks het parochieblad (puur en zonder reclame) als pdf te ontvangen op uw mailadres. Een inschrijfformulier daarvoor staat op de hoofdpagina van onze website.
De Goede Week
In de Goede Week, de week vóór Pasen, gedenken wij het lijden en de dood van de Heer. De week voert ons naar het grootste kerkelijke feest: Pasen, de verrijzenis van de Heer.
Hieronder worden de belangrijkste dagen in die week die in de loop van de tijden een eigen naam gekregen hebben kort besproken.
Palmzondag
Op de zondag vóór Pasen, Palmzondag geheten, worden aan het begin van de Mis palmtakken (in ons deel van Europa gebruikt men normaliter buxustakjes) gezegend ter herinnering aan de intocht van de Heer in Jeruzalem. In de liturgie wordt aan het begin van de dienst het stuk uit het evangelie over deze intocht gelezen. Op de plaats van het evangelie wordt het passieverhaal gelezen.
Op Witte Donderdag, de donderdag vóór Pasen vieren wij de instelling van twee sacramenten: de Eucharistie en het Priesterschap. Na de Eucharistieviering in de vooravond van Witte Donderdag wordt het H. Sacrament op een zijaltaar geplaatst. In de St. Augustinuskerk is er dan gelegenheid tot aanbidding tot 21.00 uur.
Deze stille aanbidding is een gelegenheid om met en bij de Heer te waken. Hiertoe waren de apostelen na het Laatste Avondmaal in de Hof van Olijven uitgenodigd. Zij waren er echter niet toe in staat.
Op deze dag mag er maar één (avond)mis gevierd worden. Dit is om op die dag de instelling van de Eucharistie en het priesterschap te gedenken. Tijdens het zingen van het "Eer aan God" (Gloria) worden de klokken geluid. Daarna zijn deze stil tot aan het glorialied van de Paaswake. Tijdens de consecratie wordt er niet gebeld maar met een klepper of ratel gewerkt.
De Nederlandse naam "witte" donderdag komt van het opvallende feit dat op deze dag voor het eerst na een periode van veertig dagen (vastentijd) waarin vrijwel uitsluitend paars gebruikt wordt de priester weer witte misgewaden draagt, Bovendien werd en wordt op deze dag de kerk vaak in het wit versierd.
Op Goede Vrijdag bidden we 's middags, rond het uur waarop Jezus stierf, de kruisweg. 's Avonds herdenken wij Zijn kruisdood en vereren wij het H. Kruis waaraan Hij voor ons gestorven is. Op deze dag wordt er geen Eucharistieviering gevierd. In de avondwake leest men het passieverhaal volgens Johannes en kan men de H. Communie ontvangen.
Goede Vrijdag is één van de twee verplichte kerkelijke vasten- en onthoudingsdagen. De andere dag is Aswoensdag.
De verplichting geldt enkel gelden voor gezonde mensen tussen 21 en 65 jaar en houdt in: geen vlees eten en slechts één volle maaltijd per dag te gebruiken.
Op Paaszaterdag of Stille zaterdag, de laatste dag van de Goede Week, gedenken wij de Heer die in het graf ligt.
Na zonsondergang vieren wij in de Paaswake, de verrijzenis van de Heer. Daarmee begint de Paastijd.
Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze diensten
Uitvaarten in het triduüm sacrum
Het is een oud gebruik en een kerkelijke regel om op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag geen begrafenismissen te houden. Indien er overledenen zijn dan wordt voor hen een gebedsdienst gehouden.
Na de Paasdagen wordt voor hen dan, indien gewenst, een plechtige Eucharistieviering gevierd.
Pasen
Al vanaf de tweede eeuw vieren de Christenen het paasfeest. Het is het grootste feest van het kerkelijke jaar. Wij vieren immers de verrijzenis van de Heer. Op het concilie van Nicea (325) werd de paasdatum vastgelegd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Dit betekent dat Pasen altijd tussen 22 maart en 25 april valt. De liturgische viering van Pasen begint met de Paaswake op paaszaterdag.
Aan het begin van deze viering ontsteken wij het paasvuur en de paaskaars als symbolen van de verrezen Christus. We horen in de lezingen vertellen over de grote daden van God ten bate van Zijn Volk: het scheppingsverhaal, het verhaal van de redding bij de Rode Zee en uiteindelijk het relaas van de verrijzenis van de Heer zelf.
De kern van ons geloof is:
De Heer die stierf aan het kruis is verrezen! Hij is Gods Zoon, allen bij Hem is redding en eeuwig leven!
Wist u dat?
- op zondag 4 mei er een extra avondmis is om 18:45 u. in de St. Jozefkerk, i.v.m. Dodenherdenking?
- enige tijd nodig zullen hebben om de publicatie van ons parochieblad weer goed op de rails te krijgen?
- deze Wegwijzer over een periode van 3 weken loopt?
- dat dit is om te voorkomen dat de eerste uitgave van de nieuwe nieuwsbrief met Pasen moet worden voorbereid?
- wij dan liever paaseieren gaan zoeken?
- het niet verboden is om op Palmzondag eigen palmtakjes mee te brengen?
Doopvieringen:
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag: 13 april, 11 mei, 8 juni, 13 juli, 10 augustus en 14 september om 14:00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15:00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereidingen zijn, telkens op dinsdag: 1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli, 5 augustus en 2 september om 20:00 uur in Parochiezaal, Bandkeramiekersstraat 2, Elsloo. Opgave bij de pastoor of via onze website.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Louis Offermans (89 j), Om de Toren 68, Beek; Piet Swelsen (83 j), Heirstraat 7
In Meers: Marieke Wijnen-Ramakers (85 j), Winandusstraat 3.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 1 mei.
|