Parochieblad:Archief 2014-06-21: verschil tussen versies

Uit Parwiki
 
k (1 versie geïmporteerd)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 7 jan 2023 om 09:20


Juliana van Luik en het feest van sacramentsdag

Juliana werd rond 1192 te Rétinne bij Luik geboren. Toen ze op haar vijfde jaar haar beide ouders verloor, werd zij vanaf dat moment opgevoed door de zusters kanunnikessen met de regel van Augustinus, in het klooster op de Corneliusberg (= Cornillion) vlakbij Luik. Zij werd er uiteindelijk ook zelf zuster en in 1222 werd ze priorin. Op een dag (waarschijnlijk in 1212) ontving ze tijdens haar gebed een visioen: zij zag de maan met een hap eruit of streep erdoor. Pas na twee jaar begreep zij de betekenis ervan: de maan was de Kerk, waaraan nog iets heel belangrijks ontbrak nl.een feestdag ter ere van het Heilig Altaarsacrament. Mede door haar toedoen is dit feest er tenslotte ook gekomen.
Het feest werd ingevoerd voor het bisdom Luik in de zomer van 1246 onder bisschop Robert van Thorote (1240-1246), die echter overleed voor hij het verplicht kon stellen voor het hele bisdom. Het ging echter niet verloren door de inzet van kardinaal Hugo van Sint-Cher, een Dominicaan die in 1244 kardinaal werd en in 1251 pauselijk gezant in het Duitse Rijk werd. Deze kwam in deze functie ook in Luik waar hij kennis nam van dit voorgenomen feest en het invoerde in de parochie van Saint Martin op het einde van 1251 en het aanbeval aan het hele bisdom. In december 1251 was hij in Keulen waar ook zijn medebroeder de H. Thomas van Aquino vertoefde en Jacob Pantaleon van Troyes, de aartsdiaken van Luik. Op het einde van het jaar wordt het feest door de legaat ingesteld voor alle gebieden waarvoor hij bevoegd was, een groot deel van het Duitse Rijk en daarbuiten.
Door het verzet van de wereldse bisschop Hendrik van Gelre (1247, afgezet door concilie van Lyon in 1274) en de opstand tegen hem, die toen op zijn hoogtepunt was, bleef dit decreet in het Luikse dode letter.
Juliana leefde in een woelige tijd. Zij stierf op de vlucht voor onlusten op 5 april 1258. Zij werd begraven in de abdij van Villers-la-Ville. Ze werd heilig verklaard in 1869. Haar feest is op 5 april.
Sacramentsdag
Uiteindelijk kwam het feest van Sacramentsdag er toch m.n. door toedoen van aartsdiaken Jacques Pantaleon. Deze was in Luik geraakt omdat hij een oude bekende uit Laon was van Robert van Thorote die in 1240 bisschop van Luik werd. Hij werd aartsdiaken, en zijn opdracht bestond erin parochies te bezoeken, wantoestanden te bestrijden en hervormingen door te voeren. Na de dood van zijn bisschop keerde hij in 1249 terug naar Laon. In 1255 werd hij patriarch van Jeruzalem, maar kon daar niet lang blijven ten gevolge van de penibele situatie van de kruisvaarders. Terug in Italië werd hij met eenparigheid van stemmen in 1261 gekozen tot paus Urbanus IV. Hij voerde het in 1264 voor de hele kerk in het feest vanSacramentsdag in. De H. Thomas van Aquino schreef het officie voor dit feest.
De kern van het feest is uiteraard het geloof dat Jezus Christus werkelijk aanwezig komt onder de gedaanten van brood en wijn in de Eucharistie.
Processie Elsloo
Langs deze weg willen wij allen danken die meegewerkt hebben aan de sacramentsprocessie van afgelopen zondag 15 juni. Dit keer bij perfect processieweer. Fanfare, Jeugdkoor, misdienaars, verzorgers van rustaltaren, versierders van straten, buurtverenigingen, communicanten, deelnemers ... allemaal dank.
Processie Meers
Vanwege de triathlon is de processieroute in Meers veranderd: Jofferenstraat, Kloosterstraat, Past. Erckensstraat, Kuilenweg, Winandusstraat, Lindendriesstraat, Heuvelstraat, Boudewijnhofstraat, Past. Max Leessensstraat, Grote Straat, Vresmansstraat, Jofferenstraat.
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, 13 juli, 10 augustus, 21 september en 12 oktober om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in Parochiezaal. Opgave bij de pastoor of via onze website.
Gaan trouwen:
In Elsloo: Ralph Vinken en Michelle Lempens.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Meers: Anna Lochs-Op den Camp (97), Heerstraat Centrum, Stein.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 3 juli, in Meers: op dinsdagavond 1 juli.