Parochieblad:Archief 2016-11-12: verschil tussen versies

Uit Parwiki
 
k (1 versie geïmporteerd)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 7 jan 2023 om 09:24


Gekef

In de afgelopen dagen moest ik terugdenken aan een ervaring die ik in de winter van 1983-84 opdeed in het Harzgebergte in Duitsland. Tijdens een manoeuvre met het Belgische leger was ik als legeraalmoezenier alleen te voet onderweg naar een peloton transmissietroepen (20TTR). De idyllische, ochtendlijke stilte werd verstoord door het geknetter een brommer op een hoger gelegen weg. Plots hield het kabaal op en zag ik een brommer door de lucht vliegen. Daarna was het muisstil en rijder en brommer waren verdwenen. Uiteraard besloot ik te gaan kijken of er iemand in nood was. Dat liep echter anders dan gedacht. Op het smalle pad dat vrijwel recht naar de plaats van het ongeval leidde bevond ik me plots temidden van een groep van wel 20 honden. Twee grote loeders versperden mij de doorgang, zij werden omgeven met een heleboel kleinere honden, in alle maten en soorten, die voor een oorverdovend gekef zorgden.

De paar minuten die duurde voor ik me uit deze situatie kon redden gaven mijn geest -in hoogste versnelling door de adrenaline- de kans om het gedrag van de kleinste en hardst keffende exemplaren te observeren. Verscholen achter de grote honden werden zij steeds driester, jutten ze mekaar op en probeerden ze mij langs alle kanten in te sluiten en te bijten. De minste beweging van mij was echter voldoende om hen dekking te doen zoeken achter de grotere honden en hen nog harder te doen keffen.


Aan dit gekef moest ik denken naar aanleiding van gebeurtenissen rondom het kerkhof in Meers. Zoals in het verleden reeds eerder gebeurd is hebben wij deze zomer met vrijwilligers grond aangevoerd om de grote verzakkingen op een deel van het kerkhof (ontstaan in de winter van 2014) zo goed mogelijk te egaliseren en wij hebben vervolgens nieuw gras ingezaaid. Het duurde een paar weken voordat we zagen dat het gebruikte graszaad niet ontkiemde. Daarna is een tweede partij ingezaaid, maar het groeiseizoen is intussen voorbij en de grasmat ligt er zielig bij. Met de hulp van moeder natuur zal dat in de lente allemaal wel goed komen.

Echter nog voor het eerste gras was ingezaaid werd ik en een aantal vrijwilligers uitgescholden en bedreigd en ontvingen wij een hele collectie anonieme brieven.


Al deze klagers hebben één ding gemeenschappelijk: Zij gaan ervan uit dat de grond die voor of bij een grafmonument ligt eigendom of pacht van de rechthebbende is en dat hen onrecht gedaan is en dat dat de legitimatie geeft om -zonder enige kennis van zaken of fatsoen- mensen de huid vol te schelden. In het Nederlandse recht (dus ook in Meers) is enkel het grafmonument (de steen/hout/glas, staand en/of liggend) eigendom van de rechthebbende al de rest is eigendom en verantwoordelijkheid van de kerkhofbeheerder. Wij hebben deze rechtssituatie diverse keren persoonlijk en ook in een mededeling op het prikbord op het kerkhof uiteengezet. Een aantal mensen doen dit af als een leugen want de plaatselijke intellectueel die zij geconsulteerd hebben weet zeker dat het niet zo is, immers zijn dochter heeft in de trein tegenover een man gezeten wiens achterbuurman een hond gekocht heeft van de vrouw van de kapper van een advocaat, vandaar.

Het is m.a.w. in heel Nederland niet toegestaan om graszoden, kiezel, grasmatten, e.d. te leggen op een kerkhof, of om ingezaaid graszaad weg te harken, zonder toestemming van de kerkhofbeheerder. (De meesten weten dat wel en houden er zich aan).


De anonieme brieven die je ontvangt zijn van het soort waarvoor carnavalskranten een moord doen, die zeelui en bouwvakkers doen blozen en onderwijzers in opperste vertwijfeling naar de fles doen grijpen. Voor taalpuriteinen zijn ze gewoon fataal. Enkel het aan obstipatie lijdende deel van de mensheid kan er verlichting uit halen.

De bekoring om deze literaire gewrochten hier te publiceren onder de zichzelf aandienende titel (letterlijk citaat) "'t is menselijk onwaardig" is gigantisch. Het zou dit nummer van de Wegwijzer beslist tot een "collector's item" gemaakt hebben en tot de nodige herdrukken geleid hebben. Maar gezien ons respect voor de onderwijsgevende mens en om te voorkomen dat kinderen van hun moeder de Wegwijzer niet meer mogen lezen hebben wij besloten om de mensheid te behoeden voor deze proza. Publicatie zou er wellicht toe geleid hebben dat men een referendum zou eisen of de plaatselijke totempaal voor de school met de gekleurde spermatozoïden niet vervangen moet worden door een met keffers.

De belangrijkste reden om niet te publiceren is echter medelijden. Immers een keffer kent men aan zijn gekef en ook al is het gekef van die beestjes zo irritant dat je ze vliegles wil geven en over het hek wil schoppen, dan doe je het toch niet vanwege het dierenwelzijn.

Als wij toch zouden publiceren dan zouden ook niet-kynologen onmiddellijk het karakter en aard van de keffers uit hun gekef kunnen afleiden, meersenaren zouden bovendien in minder dan 10 minuten de juiste namen op elk van de beestjes kunnen plakken.

Overigens zijn de diverse brieven en hun inhoud bijna zo eensluidend als "waf" en "woef" of "kif" en "kef". Eensgezind doet men een dappere poging om het woord "mensonwaardig" te hanteren. Hetgeen zeer bijzonder in de context van een kerkhof. Niet alleen inhoudelijk maar ook orthografisch en grammaticaal is dat duidelijk te hoog gegrepen. Een van de anonieme keffers gaat verder: hij eist - ja vordert - een schadevergoeding. Hijzelf heeft bepaald: het bedrag, de voorwaarden, de termijn, de uit te voeren werken, de commissie van toezicht (hijzelf) en de sanctie: L1, SBS6, de krant, een hovenier en rech-tsbijs-tant (!?) zullen op ons afgestuurd worden. Gelukkig stond Zwarte Piet er niet bij want dan zou het helemaal een ouderwetse poging tot afpersing zijn.


De vrijwilligers die het kerkhof beheren, waardoor de kosten van de laagste in heel Nederland zijn, verdienen beter. Dat het kerkhof er tijdelijk niet perfect bijligt is voor sommigen kennelijk voldoende reden om elke vorm van respect, beschaving en fatsoen te verliezen en te doen of hun eigendomsrechten overtreden zijn en behoorlijk te keffen.


Om terug te keren naar het verhaal aan het begin. Nadat ik mij -overigens zonder averij voor mij of de keffers - kon terugtrekken uit de confrontatie kostte het me meer dan 15 minuten voor ik via een omweg, bergop en in dikke sneeuw de gevallen bromfietser kon bereiken. Ik kwam daar vrijwel gelijktijdig aan met de toevallig passerende plaatselijke huisarts. Hulp kon niet meer baten. Bij zijn val had de man een vangrail geraakt en was doodgebloed ten gevolge van een slagaderlijke bloeding. Zonder de keffers had ik hem, zeker gezien het feit dat ik volledige gevechtsuitrusting (inclusief noodverbanden) droeg, beslist kunnen redden. Het hele wrange eraan was dat de man de eigenaar bleek te zijn van een aantal van die keffers.


Langs deze weg onze dank voor hen die zich hierdoor niet laten intimideren en die voor en achter de schermen positief meewerken en/of het werk van de parochie steunen. Waf!

H. Vormsel

Op vrijdag 18 november wordt om 19.00 uur het H. Vormsel toegediend aan 21 jongeren uit onze parochie. Vormheer is onze hulpbisschop Mgr. de Jong. Doopvieringen.

De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, 13 november, 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart en 9 april om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereidingen zijn, telkens op dinsdag, op 1 november, op 6 december, op 3 januari, op 7 februari, op 7 maart en op 4 april om 20.00 uur in Parochiezaal. Opgave bij de pastoor of via onze website.


Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:

In Elsloo: Nellie Koch-Claessen (78 j.), Aelserhof 26; Til Fredrix-Swelsen (85 j.), Burg. de Witstraat 20.


Misintenties: (12 - 25 november 2016)


ST. AUGUSTINUSKERK


Zondag 13 nov.: DRIEËNDERTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR.

08.30 _AK_ jrd. echtelieden Lei en Nellie Spronken-Wanten

Maandag 14 nov.:

18.30 _AK_ Aanbidding.

19.00 _AK_ oud. Gillissen-Simmons

Zondag 20 nov.: CHRISTUS KONING, HOOGFEEST.

08.30 _AK_ 1e jrd. Jan Janssen, Sjaak Huck (off.)

Maandag 21 nov.: Opdracht van de heilige maagd Maria in de tempel.

18.30 _AK_ Aanbidding.

19.00 _AK_ Pie Lenssen (verj.), jrd. Mathieu Penders (verj.) en Catharina Penders-Janssen en zonen Matthieu en Harie


MARIAKERK


Zondag 13 nov.: DRIEËNDERTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR.

11.00 _MK_ jrd. Harie Fredrix en Anna Fredrix-Pijpers, jrd. oud. Lambert van Es en Net van Es-Bours, overl. fam. Houben-Kusters, 6wd. Debbie Mevissen, 3e jrd. Frits Peters, 8e jrd. Jetty van Hees-Michel, jrd. Maria Cobben-Vroemen en Sjeng Cobben, 3e jrd. Leny vol Zand-Hermans, jrd. Maurice Wouters

Dinsdag 15 nov.:

14.00 _PZ_ Rozenkrans.

Woensdag 16 nov.: H. Margarita van Schotland; H. Gertrudis, maagd.

19.00 _MK_ Sjra Notten (verjaardag) Ab Rgab en oud. Janssen-Martens

Vrijdag 18 nov.:

19.00 _MK_ (H. Vormsel) Marijke Pijper-Hinssen, welzijn van de parochie

Zondag 20 nov.: CHRISTUS KONING, HOOGFEEST.

11.00 _MK_ Giel en Jeanne Collard-Fouraschen, Jan Brorens (verj. jrd. Maria Sietzema-Van der Weide en Jan Sietzema

Dinsdag 22 nov.:

14.00 _PZ_ Rozenkrans.

Woensdag 23 nov.: H. Clemens I, paus.

19.00 _MK_ jrd. Jean Knoben en Jan Zinken


KAPEL AELSERHOF


Donderdag 17 nov.: H. Elisabeth van Hongarije.

14.30 _BH_ bijz. intentie (J)

Donderdag 24 nov.: HH. Andreas Dung-Lac, priester, en gezellen, mart. van Viëtnam.

14.30 _BH_ welzijn van de parochie


ST. JOZEFKERK


Zaterdag 12 nov.: VOORAVOND VAN DE DRIEËNDERTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR.

18.00 _JK_ welzijn van de parochie

Dinsdag 15 nov.: H. Albertus de Grote, bisschop en kerkleraar.

18.30 _JK_ bijz. intentie

Zaterdag 19 nov.: VOORAVOND VAN CHRISTUS KONING, HOOGFEEST.

18.00 _JK_ gest. jrd. oud. Iet Bocken-Backhuis en Sef Bocken, lev. en overl. leden kerkelijk zangkoor St. Caecilia, jrd. Betsie Lemmens-Ebben tev. jrd. Maria Lemmens-Lambrichts, jrd. oud. Brouns-Devoi, zoon Leo, dochters Annie en Maria, jrd. Nelia Berix, Lambert Muris en zo. Wim en Paula Penners

Dinsdag 22 nov.: H. Cecilia, maagd en martelares.

18.30 _JK_ voor roepingen