Parochieblad:Archief 2005-02-19

Uit Parwiki
Versie door Pastoor (overleg | bijdragen) op 7 jan 2023 om 09:02 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Vastenaktie: Voedselzekerheid en landrechten voor bedreigde Dayaks, Indonesië

Vastenaktie laat zich inspireren door mensen in het Zuiden die zich inzetten voor een toekomst van zelfredzaamheid. Zoals de Dayaks in West-Kalimantan, Indonesië, die zich hard maken voor hun voedselvoorziening en landrechten. De vastentijd is dé tijd om verschil te maken, verschil in eigen leven en in het leven van minder bedeelden. Maar het is ook een tijd voor het delen van waarden als duurzaamheid en solidariteit, jets waar zowel Vastenaktie als de Dayaks zich voor inzetten. De woonomgeving van de Dayaks wordt bedreigd door bosbranden, illegale houtkap en de opkomst van milieu-onvriendelijke palmolieplantages. Hun landrechten worden onvoldoende erkend. Daarom steunt Vastenaktie hen bij het beschermen en behouden van hun leefomgeving. Zo werden er het afgelopen jaar officiële landkaarten gemaakt van verschillende dorpen. Op die manier kunnen zij hun kostbare landbouwgronden en bossen beter beschermen tegen buitenstaanders. Ook zorgt men er gezamenlijk voor dat de natuurlijke omgeving in goede staat blijft. Om in hun inkomsten te voorzien, tappen de Dayaks rubber en verkopen deze tegen een kleine winst. Daarnaast verbouwen de meeste ook rijst. Maar hun oogst wordt jaarlijks bedreigd door sprinkhanenplagen. Daarom leren ze ook andere gewassen te planten; dan kan men in gevat van misoogst in ieder geval nog groenten eten en eventueel verkopen. Ook is er een kredietorganisatie om de boeren te ondersteunen. Daar kunnen ze geld lenen, bijvoorbeeld bij een misoogst of om een eigen bedrijfje te beginnen. Vastenaktie ondersteunt de dorpelingen in hun wil om zélf aan de slag te gaan en samen te werken aan een duurzame toekomst. De Dayaks hebben at belangrijke stappen gezet om hun grondgebied te behouden en hun inkomen veilig te stellen. Maar zij willen hun activiteiten voortzetten en uitbreiden. U kunt hen daarbij steunen. Kunnen wij rekenen op uw inzet?
Vastentijd... hét moment voor uw steun
Vastenaktie wil de Dayaks van West-Kalimantan bijstaan in hun strijd tegen de armoede. Want mensen die zich inzetten voor een duurzame ontwikkeling, verdienen onze steun. Samen maken we er immers meer van!
In Elsloo worden met deze Wegwijzer de traditionele zakjes rondgebracht. U kunt ze in onze kerken in de daartoe bestemde offerblok deponeren.
In Meers worden de zakjes rondgebracht tussen 12 en 18 maart (de week voor palmzondag) en opgehaald op of vóór 19 maart.
Diverse
Het kerkhofkruis van het oude kerkhof is afgenomen. Het beeld is niet meer te redden vanwege ernstige betonrot. Het wordt momenteel opgelapt om gekopieerd te worden. Wij hopen binnen enkele weken de kopie op de oude plaats te kunnen hangen.
De nieuwe beelden voor de Mariakerk (afkomstig uit de kerk van Schaesbergerveld) zijn in Elsloo gearriveerd. Wij wachten nu op de sokkels die nog uitgezaagd moeten worden, maar hopen ook binnen enkele weken de beelden hun nieuwe plaats te kunnen geven.
Wij danken ook diverse anonieme sponsors die deze projecten mee financieren.
Stille Omgang 2005
In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 maart a.s. zal de Stille Omgang (met als thema "Eucharistie, broodnodig voor ons dagelijks leven.") weer door de straten van Amsterdam trekken. Ook dit jaar gaat men weer met een touringcar naar Amsterdam. De bus voor Elsloo en omgeving vertrekt om 20.40 uur vanaf het Dorine Verschureplein. De kosten bedragen € 16,00 p.p. Na aankomst in Amsterdam om ca. 24.00 uur trekt de Stille Omgang door het centrum van de stad en wordt onderbroken met een hoogmis in de St. Nicolaaskerk nabij het Centraal station om 01.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om een kop koffie te drinken en een broodje te eten in de Lutherse kerk aan het Spui. Om 03.45 uur begint de terugreis, vanaf het Rokin. Aankomst in Elsloo om 06.30 uur. De deelnemerskaart kunt u kopen vóór vrijdag 8 maart bij P. Sniekers, M. de Ruyterstraat 6 te Elsloo, tel. 4372673. Meer info vindt u achter in onze kerken.
Vervolgcursus.
In dekenaal verband worden er voor mensen die een geloofs- of bijbelcursus gevolgd hebben een aantal vervolgcursussen gegeven. Ook overige belangstellenden zijn van harte welkom. De volgende bijeenkomsten zuleen worden gehouden:
Op dinsdag 22 februari 2005, "Christen ken je waardigheid." De betekenis van het Doopsel voor een leven als Christen, door Mgr. Dr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond.
Alle bijeenkomsten worden gehouden in gemeenschapshuis De Stip in Meerssen, Past. Dom. Hexstraat 10 (bij politiebureau en postkantoor), aanvang 20.00 uur. Kosten: per avond € 2,00 (incl. thee of koffie). Verdere informatie pastoor M. Otto, Ulestraten 043-2642259; m.a.j.otto@hetnet.nl.
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 13 maart, 10 april, 8 mei en 12 juni om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Tjeu Fredrix (80), Aelserhof 1; Carolien Wanten-Steevens (77), Aan 't Brikkewerk 31; Rijk Crol (88), Aelserhof 4.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 3 maart.
In Meers: op donderdagavond 3 maart.