Parochieblad:Archief 2010-09-18

Uit Parwiki
Versie door Pastoor (overleg | bijdragen) op 7 jan 2023 om 09:13 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


De zaligverklaring John Henry Newman (1801-1890)

Op 18 september a.s. wordt in Birmingham John Henry kardinaal Newman (1801-1890) zalig verklaard. Het lijkt er steeds meer op dat Newman de meest vooraanstaande bekeerling van de katholieke Kerk is na de reformatie.
John Henry werd op 21 februari 1801 geboren Londen. Zijn ouders waren Anglicanen. Aan het einde van zijn studie op het privé-internaat in Ealing, in de zomer van 1816, kwam Newman in contact met evangelische literatuur. De evangelicals waren een stroming binnen de Anglicaanse Kerk die sterk de nadruk legde op een persoonlijke bekering en op het geloof in de zoendood van Jezus. De periode van 1 augustus tot 21 december noemde hij later zijn eerste bekering. Zij legde de basis voor zijn levenswerk. Newman werd zich bewust van een persoonlijke relatie tot God, de noodzaak van dogma's en ervoer de roeping tot een celibatair leven.
Vanaf juni 1817 studeerde hij in Oxford. In april 1822 werd John Henry tot ieders verbazing fellow van Oriel College. Dit betekende dat hij bij de groten van Oxford hoorde. Op theologisch vlak leerde Newman in Orgel de betekenis van de overlevering, van de zichtbare kerk en van de apostolische opvolging (van de bisschoppen) kennen. Mede hierdoor verdween geleidelijk zijn evangelische inslag.
Op 14 juli 1833 begon de Oxford-beweging, als een reactie op de inmenging van de Staat in de Kerk. De groep rond Newman probeerde de clerus nieuw geestelijk leven en zelfbewustzijn bij te brengen. In september 1833 verschenen de eerste Tracés for the Times, anonieme pamfletten met de oproep zich achter de bisschoppen te scharen. De Tracés (1833-41) werden een daverend succes en leidden tot een heel brede beweging. Newman was het genie, de vruchtbaarste schrijver, de polemist en het centrum van deze beweging. Als snel werden de Tracés vooral theologische uiteenzettingen over de fundamenten (apostoliciteit en katholiciteit) van de Anglicaanse Kerk. Hierbij dook de vraag op: Hoe is onze verhouding tegenover de Rooms Katholieke Kerk?
Newman trok zich terug in Littlemore, een gehucht bij Oxford, waar hij samen met vrienden een monastiek leven leidde en een antwoord zocht op deze vraag. Zijn studies leidden tot zijn boek: An Essay on the Development of Christian Doctrine. Op 9 oktober 1845 werd Newman in de Katholieke Kerk opgenomen.
Newman werd in Rome priester gewijd en stichtte in Londen en daarna in Birmingham een oratorium van Filippus Neri. Als nieuwe katholiek had Newman het in de eerste decennia niet gemakkelijk. Hij kreeg te maken met tegenslagen, onbegrip en problemen. Zo was er een (onterecht) proces tegen hem wegens smaad (Achilli), mislukte de nieuwe universiteit van Dublin die hij in opdracht van het Ierse episcopaat opgericht had, kreeg hij problemen met het Oratorium in Londen en liepen de bijbelvertaling, waarvoor hij gevraagd was, en een poging om in Oxford een katholiek college te stichten op niets uit. Newman was in deze jaren zielzorger, predikant, schoolhoofd en een vruchtbaar briefschrijver. Hij schreef talrijke preken, artikelen, toespraken en boeken. Heel zijn leven lang hij zag het religieuze liberalisme als grootste bedreiging van het geloof.
In 1863 werd Newmans integriteit en die van de hele katholieke clerus aangevallen in een tijdschrift. Newman verdedigde zich in een vrijmoedige uiteenzetting van zijn eigen geloofsontwikkeling. Deze religieuze autobiografie, de Apologia pro vita sua (1864), deed heel Engeland de zijde van Newman kiezen en gaf hem weer moreel gezag en aanzien zoals ten tijde van de Oxford-beweging. Het is een meesterwerk van wereldformaat.
Paus Leo XIII benoemde Newman tot kardinaal in maart 1879. Newman stierf op 11 augustus 1890.
Newman is een zeer vruchtbaar en boeiend schrijver. Zijn taalgebruik wordt algemeen erkend als subliem. Zijn invloed op de theologie is blijvend. Duizenden zijn katholiek geworden door het lezen van zijn boeken. Ook het fenomeen van de Oxford-beweging, die zonder dat er een katholiek aan te pas kwam, duizenden naar de katholieke Kerk bracht, is zeker de moeite van het bestuderen waard.
Cursus (seizoen 2010-2011) over John Henry kardinaal Newman (1801-1890)
De geloofscursus voor het volgende seizoen gaat over John Henry Newman. Op maandag 20 september 2010 begint de cursus. Deze is iedere maandag tot eind april van 19.45 tot 21.15 uur. De cursus is gratis en voor iedereen vrij toegankelijk. Plaats: parochiezaal, Bandkeramiekstraat 2. Dezelfde cursus geeft uw pastoor ook in Kerkrade, op dinsdagavond. Uitgebreidere info, zie folder achter in onze kerken.
De eerste lesavond is een afgesloten geheel. Het geeft een overzicht van Newmans leven en betekenis. Wees welkom als het u interesseert!
Vormsel voor Meers én Elsloo op vrijdag 26 november 2010 om 19.00 uur in de St. Jozefkerk
De voorbereiding op dit sacrament gebeurt buiten schoolverband. Alle jongens en meisjes vanaf de brugklas kunnen zich opgeven om dit sacrament te ontvangen. De kinderen van groep 8 uit Meers kunnen ook deelnemen. De lessen zullen gedurende 8 weken op dinsdagmiddag gegeven worden. Wij beginnen op dinsdag 28 september a.s. om 16.45 uur in de parochiezaal in Elsloo. De lessen duren max. 45 minuten. Er is geen les in de herfstvakantie. De lessen zijn op 28/9; 5/10; 12/10; 26/10; 2/11;9/11;16/11; 23/11. Opgave bij de pastoor.
Gaan trouwen:
In Elsloo: Roy van Egmond en Sally Schepers
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 10 oktober, 14 november en 12 december om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.