Parochieblad:Archief 2012-06-09

Uit Parwiki
Versie door mw>Pastacht op 7 jun 2016 om 12:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Kazuifel

Een kazuifel is het voornaamste liturgisch gewaad van de priester. De naam is afkomstig van het Latijnse 'casula', dat huisje of hutje betekent. Middeleeuwse schrijvers geven een verklaring. Zoals een huisje de hele mens omgeeft, zo ook het kazuifel dat de priester draagt. Het had namelijk oorspronkelijk alleen boven een opening voor het hoofd, bekleedde het hele lichaam en reikte tot aan de voeten. Het was al in de Romeinse oudheid een bovenkleed voor iedereen. De kerk heeft dit overgenomen voor haar liturgie. In de twaalfde eeuw werd het klokvormig kazuifel aan weerszijden korter gemaakt. Dit was een praktische maatregel om armen en handen meer vrij te maken voor liturgische gebaren. In de achttiende eeuw werd heel het kazuifel korter gemaakt en werden de zijkanten helemaal weggelaten. Het werd het Romeinse kazuifel en door geestelijken schertsenderwijs 'vioolkist' genoemd. In de volgende eeuw kwam het zogenaamde gotische kazuifel in gebruik, een ruim misgewaad met zijkanten die de bovenarmen bedekten. Dit zijn in de loop van de geschiedenis de voornaamste modellen.
Kerkelijke schrijvers en oude rituelen voor de priesterwijding noemen de symboliek van het kazuifel. De wijdende bisschop zei tot de priesterkandidaat: 'Ontvang het priesterkleed (vestem sacerdotalem) dat de liefde betekent. Moge de almachtige God uw liefde, uw volmaaktheid, doen groeien…' Zoals het (oude) kazuifel de hele priester omhulde, zo moet ook de liefde van de priester alle mensen betreffen. Middeleeuwse en latere missalen hebben voorgeschreven gebeden die de priester moest verrichten bij het zich aankleden voor de mis. Een gebed bij het aandoen van het kazuifel uit het sacramentale de Séez (elfde eeuw): 'Bekleed mij, Heer, met het gewaad van liefde en vrede, opdat ik helemaal beschermd door deugden weerstand kan bieden aan de ondeugden en vijanden van lichaam en geest.' Hier symboliseert het kazuifel niet alleen de liefde maar ook de weerstand tegen het kwaad. Het is een toespeling op de tekst van Paulus (1 Tess. 5,8): '…omgord met het harnas van geloof en liefde.' Symbolisch zijn ook de voorstellingen op het kazuifel zoals het kruis op de achterkant en de liturgische kleuren, maar dat is een ander verhaal.
Toon Brekelmans, Kerkhistoricus
Expositie over Lijkwade van Turijn in Bossche Sint-Jan
De kooromgang van de kathedrale basiliek van de Bossche Sint-Jan vormt tot 1 september het decor van een tentoonstelling over de Lijkwade van Turijn. De expositie is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers. De Stichting Othonia, die de belangstelling voor en het wetenschappelijk onderzoek naar de Lijkwade promoot, zorgde voor de vervaardiging van exacte replica's van zowel de Lijkwade als van verschillende objecten. Zo is onder andere een kopie van de doornenkroon te zien. De expositie geniet internationale bekendheid en is momenteel ook te zien in Jeruzalem, Rome, Sacramento en de Portugese hoofdstad Lissabon. De expositie kan zelfstandig of onder begeleiding van een gids bezocht worden. Ruim veertig vrijwillige gidsen ontvingen hiertoe een voorbereidende training.
Datum: tot 1 september, dagelijks 13-17 uur. Locatie: Kathedraal St. Jan, Torenstraat 18 in Den Bosch. Meer info: www.jezusmysterie.nl.
Wij vinden de website maar een mager geval. De tentoonstelling is volgens velen echter zeker de moeite waard.
Opbrengst vastenactie 2012
Elsloo: € 695,00 en Meers: € 241,37. Namens de kinderen in Kameroen, hartelijk dank.
Elsloo: Kerkdeurcollecte Jeugdkoor
Op zondag 24 juni a.s. wordt de jaarlijkse kerkdeurcollecte voor ons Jeugdkoor, dat bijna iedere zondag de H. Mis van 11.00 uur opluistert, gehouden. De collecte wordt in uw milddadigheid aanbevolen.
Eerste H. Communie Meers 2013
De eerste communiedatum van Meers in 2013 was gepland op 12 mei. Deze datum is echter onmogelijk omdat deze op het einde van de meivakantie valt en daarmee oefenen e.d. in de weg staat. De datum is daarom verplaatst naar zondag 28 april 2013. Alle data vindt u op onze website.
Sacramentsprocessie Elsloo
Voor de derde keer op rij stond het weer het niet toe om uit te trekken. Allen die zich voorbereid hebben willen wij langs deze weg van harte danken. In de laatste 20 jaar is de processie in Elsloo slechts vier keer vervallen, waarvan dus nu drie keer op rij. Hopelijk volgend jaar beter.
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 10 juni, 8 juli, 12 augustus en 16 september om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor of via onze website.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Arnold Janssen (66 j), Jurgensstraat 48.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 7 juni, in Meers: op donderdagavond 7 juni.