Parochieblad:Archief 2007-01-20

Uit Parwiki
Versie door 177.67.209.42 (overleg) op 7 jun 2016 om 12:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Uit de zondagsliturgie

Als we ons de vraag stellen: waar komen wij onze diepste overtuigingen vandaan? Waar hebben we geleerd wat liefde is of goedheid? Dan zullen wij moeten antwoorden dat we de waardevolste dingen van het leven - onze overtuigingen - gekregen hebben door het persoonlijke contact met anderen.
De diepste waarden die ons leven bepalen krijgen wij door de omgang -reeds als klein kind- met onze moeder, vader, familie en andere bekenden.
Een kind kan veel leren op school of uit boeken of via de T.V., maar de diepste waarden van zijn leven leert het alleen maar vanuit de persoonlijke contacten met mensen die het vertrouwt en die deze waarden voorleven. Er is geen andere manier om te leren wat het betekent om goed te zijn voor een ander, of eerlijk, of wat het betekent een ander lief te hebben en te waarderen, dan door te zien en mee te maken hoe een ander ons dat voordoet. Zo hebben wij als kind al opgepikt: liefde, respect voor een ander, verdraagzaamheid, ontzag voor God, dienstbaarheid, belangeloze inzet, volharding, ... .
In het kort: de wezenlijke bagage voor je leven krijg je niet uit boeken, maar worden je geleerd door omgang met goede mensen.
God heeft een nog grotere waarde willen geven, nl. Zijn Blijde Boodschap die ons leven wil bepalen. En deze boodschap is te waardevol om ze tot ons te zenden in de vorm van een boek of via tussenpersonen. Ze is zo kostbaar dat ze alleen meegedeeld kan worden door een persoonlijk contact. Daarom heeft God Zijn eigen Zoon gezonden om ons die Boodschap van verlossing persoonlijk te brengen. God gaf daartoe het kostbaarste wat Hij kon geven, nl. Zijn eigen Zoon. Door mens te worden heeft God de diepste vragen van een mens, naar geluk, naar de zin van zijn leven beantwoord.
God wil nog steeds in een persoonlijk contact met ons staan. Immers bij ons doopsel hebben wij de H. Geest ontvangen en deze woont in ons hart, waar Hij ons leiding geeft via de stem van ons geweten. Het contact met God is mogelijk, in het gebed, in het overwegen van de H. Schrift, bijzonder dan van het N.T. . Ja, de Heer heeft aan ons de mogelijkheid gegeven om Hem persoonlijk te blijven ontmoeten in de H. Communie.
De Heer en ook Zijn Kerk blijven ons voortdurend uitnodigen. Het antwoord is aan ons.
Blasiuszegen
Op donderdag 1 en vrijdag 2 februari a.s. wordt naar jaarlijks gebruik na elke H. Mis de Blasiuszegen gegeven. (Omdat het op zaterdag bijna niet uitvoerbaar is de zegen te geven, hebben wij gekozen om de zegen op donderdag en vrijdag te geven.) St. Blasius was een bisschop en martelaar uit de 4e eeuw uit Sebaste in Armenië. Terwijl hij in de gevangenis zat in afwachting van zijn terechtstelling redde hij een jongen die een visgraat had ingeslikt van de verstikkingsdood door hem te zegenen met kaarsen. Hieruit is de zogenaamde Blasiuszegen voortgekomen. Een beeld van deze heilige, die vrij zelden wordt afgebeeld in onze streken, staat in de hal van de St. Augustinuskerk.
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 11 februari, 11 maart en 15 april om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Angelino Lafertin (38), Meerdel; Frits Driessen (85), Jurgensstraat 67.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 1 februari.
In Meers: op donderdagavond 1 februari.