Parochieblad:Archief 2010-10-02

Uit Parwiki
Versie door Pastoor (overleg | bijdragen) op 7 jan 2023 om 09:13 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


De betekenis van kruisteken en kruisbeeld.

Jezus Christus werd rond het jaar 30 in Jeruzalem gekruisigd onder Pontius Pilatus. Na zijn verrijzenis verspreidde het geloof in Hem zich snel over heel de bekende wereld. Het is op het eerste zicht opmerkelijk dat in de vroege Christelijke kunst weinig kruisen voorkomen en al helemaal geen kruisen met daarop een afbeelding van de gestorven Heer. Maar als je je even verplaatst in de geschiedenis is het al snel duidelijk waarom dat zo is. De kruisdood was de dood van een misdadiger, een onmenselijke en verschrikkelijk gebruik dat tot de vierde eeuw in zwang was. Pas na de afschaffing van de kruisdood en de vrijheid van het Christendom verschenen op grote schaal afbeeldingen van kruisen en van de gekruisigde. Vanaf toen tooiden Christenen hun graven, kerken en huizen met kruisen. Want inderdaad dit afschuwelijke marteltuig is de weg geworden waardoor de Heer ons verlost heeft.
Uit de archeologie weten wij dat zelfs tijdens de vervolgingstijd van de eerste eeuwen Christenen het kruis al vereerden en dat Christenen zichzelf bekruisten bij het gebed.
Zo werd in 1856 een inscriptie uit de tweede eeuw ontdekt op het stucwerk van een balk in van een militaire opleidingsschool in Rome. De afbeelding stelt een gekruisigde ezel voor. Het opschrift erbij luidt: "Alexamenos aanbidt zijn God". Deze grove karikatuur van het kruis is een indrukwekkend getuigenis voor het feit dat de aanbidding van Jezus door de geciviliseerde heidenen van Rome toen al als een dwaasheid gezien werd en bespot werd. [Voor de afbeelding zoek op internet maar eens onder "Alexamenos graffito"].
Voor wie niet gelooft in de verrezen Heer en voor wie het eeuwig leven een sprookje is, is een kruisteken uiteraard een onbegrijpelijk marteltuig dat men het liefst verwijdert of waaraan men zich ergert. Voor ons Christenen is het een teken van ons geloof dat verwijst naar de Heer, waardoor gezegend wordt en dat een teken is van Jezus die zover ging dat Hij alles voor ons gaf. Het is een teken van hoe groot Gods liefde voor ons is en een teken van hoop omdat het vanzelf verwijst naar de Verrezen Heer.
Voor ons Christenen gelden de woorden van St. Paulus: "De wereld met al haar wijsheid heeft God niet gevonden; daarom heeft God besloten hen die geloven te redden door de dwaasheid van de verkondiging. Want Joden eisen wonderen, heidenen verlangen wijsheid. Maar wij verkondigen een gekruisigde Christus, voor de Joden een aanstoot, voor de heidenen een dwaasheid, maar voor hen die geroepen zijn, joden zowel als heidenen, is Hij Gods kracht en Gods wijsheid." (1 Kor. 1,21-24)
Het kruis is en blijft het teken van onze verlossing, van ons Christenen.
Oktober-rozenkransmaand.
In de oktobermaand wordt op de weekdagen de rozenkrans gebeden vóór de Eucharistieviering. Tevens is er op iedere donderdagmiddag (heel het jaar rond) om 14.00 uur gelegenheid om gezamenlijk de rozenkrans te bidden in de parochiezaal, op de eerste donderdag van de maand gevolgd door koffie-drinken.
Allerheiligen en allerzielen
Op maandag Allerheiligendag 1 november zijn ook de missen zoals op zondag. In Meers is er dan ook een Eucharistieviering om 9.45 uur. Op dinsdag 2 november allerzielen is er alleen een mis in Meers om 18.30 uur. De allerzielendienst met gravenzegening is op zondagmiddag 7 november, 14.30 uur Mariakerk en 16.00 uur in de St. Jozefkerk. De viering is altijd 1 november of de zondag erna, vanwege de kermis in Elsloo op de zondag ervoor.
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 10 oktober, 14 november, 12 december en 9 januari om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.
Wij feliciteren de dopelingen van de afgelopen tijd en hun ouders:
In Elsloo: Evy Smeets, Bingelkruid 10; Sofie Smeets, Michiel de Ruyterstraat 37.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Willem Drent (87 j), St. Jozefhof; Dora Penders-Brouns (68 j), Julianastraat 9; Els Hubens-Brouns (79 j), Dr. Poelsstraat 28.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 7 oktober en in Meers: op donderdagavond 7 oktober.