Parochieblad:Archief 2023-03-18

Uit Parwiki
Versie door Pastoor (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2023 om 19:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Stille Omgang, Amsterdam.

Op zaterdagavond 18 maart komen naar verwachting 4000 (of meer) bedevaartgangers uit het hele land naar Amsterdam, per touringcar, per fiets of elfs te voet om daar de Stille Omgang te lopen, een nachtelijke stille tocht door het centrum van de stad. Voor of na de Omgang wonen zij een van de twintig Eucharistievieringen bij, in een van de zeven kerken van de binnenstad.

De Stille Omgang volgt de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, dit jaar dus 678 jaar geleden, nadat hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat aan een ieke geschiedde: het --Mirakel van Amsterdam--. In de late middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakelprocessie. Vanaf 1881 door een nachtelijke omgang, sindsdien inspiratiebron voor alle stille tochten in Nederland. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken aan uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als "Levend brood" voor onderweg.

Nog iets over het mirakel. De overlevering spreekt over een stervende man in de Kalverstraat die de geconsacreerde heilige hostie had uitgebraakt, tezamen met voedsel dat door hem ervoor genuttigd was. Dit geschiedde nadat hem door een pastoor het viaticum (de Ziekencommunie) was gegeven. Het braaksel, inclusief de geconsacreerde heilige hostie, werd vanwege de kerkelijke voorschriften in zo een situatie in het haardvuur geworpen. Toen men de volgende ochtend het haardvuur wilde aanmaken, bleek de geconsacreerde hostie ongeschonden in de as te liggen.

Een vrouw bracht de miraculeuze hostie daarop naar de pastoor van de Sint-Nicolaaskerk (de huidige Oude Kerk), maar de volgende dag was de hostie op wonderlijke wijze weer terug in het huis in de Kalverstraat. Dit zou zich herhaald hebben. Het werd geïnterpreteerd als een teken van God dat de wonderhostie niet in de parochiekerk, maar op die heilige plek met een eigen heiligdom vereerd diende te worden. Er werd daar een gedachteniskerk gebouwd die bleef er tot in de 17 eeuw. Hierna werd de plaats in de gevel van het gebouw op de toenmalige woning herdacht. En staat er tijdens de Omgang een Lantaarn opgesteld met ernaast een tweetal wachten.


Onze vastenactie: Aardbeving leidt tot absolute wanhoop in Syrië

De verwoestende aardbeving op de grens tussen Turkije en Syrië heeft duizenden mensen getroffen. Meerdere noodkreten van christelijke gemeenschappen en projectpartners in Syrië bereikten Kerk in Nood. Helpt u de Kerk hen op te vangen?

De Syrische bevolking verkeerde al in een dramatische situatie na meer dan tien jaar oorlog, vervolging en een verlammende financiële crisis. De doden, gewonden, vermisten, verwoestingen en beschadigingen komen daar nog eens bovenop.

De steden Aleppo, Homs, Lattakia en Hama zijn zwaar getroffen. Zij kennen een aanzienlijke christelijke bevolking. De bisschoppelijke residentie in Aleppo is ingestort. De Syrisch-orthodoxe kathedraal van St. George in Aleppo is beschadigd, evenals de kerk van de Franciscanen in Lattakia en het Hope Centre in Aleppo.

Jean Abdo Arbach, de aartsbisschop van Homs, heeft voor u een dringende boodschap: "Het leven van duizenden mensen is volledig veranderd. De bevolking is absoluut radeloos en doodsbang. Er zwerven mensen door de straten. Ze weten niet weten waar ze heen moeten. Ze zijn wanhopig op zoek naar familie en vrienden. Veel mensen zijn gestorven of vermist. Ik hoop dat de aardbeving uw hart wakker schudt. Ik hoop dat u Syrië helpt en de lijdende mensen niet vergeet."

De Kerk doet wat ze kan en rekent op uw steun. Scholen, kerkgebouwen en kloosters staan open om mensen op te vangen. Het is koud en er is vaak geen elektriciteit. We ontvingen een foto van een kerk waar 500 mensen een schuilplaats vonden. Er staan veldbedden en mensen krijgen eten en water.

Kerk in Nood heeft namens u meteen extra steun toegezegd aan bestaande projecten: gaarkeukens, steun voor ouderen en medische projecten. Helpt en bidt u mee nu de nood onder de bevolking groter is dan ooit? Alvast hartelijk dank!

https://steun.kerkinnood.nl/slachtoffers-aardbeving-syrie-zijn-wanhopig

U kunt uw gave uiteraard rechtstreeks overmaken of in de collectebussen achter in onze kerken deponeren.


Wist u dat?

  • er dit jaar geen Palmpasenprocessie zal zijn?
  • het formulier om misintenties electronisch te bestellen op onze website weer werkt?


Ter overweging.

"De ware reden van het moderne ongeloof is niet intellectueel. Het is pure onverschilligheid, het is een praktisch heidendom van mensen die nooit echt over dit, of misschien wel elk ander, onderwerp hebben nagedacht en die niet inzien dat het Christendom enige betekenis zou hebben voor hun huidig leven." Christopher Dawson.


Doopvieringen:

De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag: 16 april, 14 mei, 11 juni, 9 juli en 13 augustus om 14:00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15:00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereidingen zijn, telkens op dinsdag: 4 april, 2 mei, 6 juni, 4 juli en 1 augustus om 20:00 uur in Parochiezaal. Opgave bij de pastoor of via onze website.


Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:

In Elsloo: Hub Hoedemakers (89 j.), Bradleystraat 23, Sittard (Lemborgh); Jet Janssen-Op den Camp (95 j.), Burg. van Mulkenstraat 52; Paula Taalman-Dobbelstein (86 j.), Kaakstraat 35.


Misintenties: (18 - 31 maart 2023)


ST. AUGUSTINUSKERK


Zondag 19 mrt: VIERDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD.

08:30 _AK_ Lei Spronken en Nelly Spronken-Wanten, Frans Kengen (off.)

Maandag 20 mrt: H. Jozef, bruidegom van de maagd Maria, hoogfeest.

18:30 _AK_ Aanbidding

19:00 _AK_ voor een zieke

Zondag 26 mrt: VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD.

08:30 _AK_ jrd. John Pluis

Maandag 27 mrt:

18:30 _AK_ Aanbidding

19:00 _AK_ voor een zieke


MARIAKERK


Zondag 19 mrt: VIERDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD.

11:00 _MK_ 6wd. Tonny Pijpers-Zinken, 4e jrd. en 100e verjaardag van Wiel Geurts

Maandag 20 mrt: H. Jozef, bruidegom van de maagd Maria, hoogfeest.

14:00 _PZ_ Rozenkrans

Woensdag 22 mrt:

19:00 _MK_ voor de wereldvrede (JP)

Vrijdag 24 mrt:

08:30 _MK_ overl. fam. Kupers-Cuppens en Cloots-Veller

Zondag 26 mrt: VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD.

11:00 _MK_ jrd. oud. Jan Driessen en Greetje Driessen-Fredrix en zoon Louis, jrd. Sjeng Pijpers en An Pijpers-Bours

Maandag 27 mrt:

14:00 _PZ_ Rozenkrans

Woensdag 29 mrt:

19:00 _MK_ 3e jrd. Rene van Hees

Vrijdag 31 mrt:

08:30 _MK_ welzijn van de parochie


KAPEL AELSERHOF


Donderdag 23 mrt: H. Turibius van Mongrovejo, bisschop.

14:30 _BH_ welzijn van de parochie

Donderdag 30 mrt:

14:30 _BH_ voor het herstel van de wereldvrede


ST. JOZEFKERK


Zaterdag 18 mrt: VOORAVOND VAN DE VIERDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD.

18:00 _JK_ welzijn van de parochie

Dinsdag 21 mrt:

18:30 _JK_ tev. H. Clara, Frans Voncken en overl. fam. Voncken-Berghs

Zaterdag 25 mrt: VOORAVOND VAN DE VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD.

18:00 _JK_ voor een zieke

Dinsdag 28 mrt:

18:30 _JK_ Paula Penners, Lambert Muris, zo. Wim en Nelia Berix