Parochieblad:Archief 1994-11-26

Uit Parwiki


Kerstmis 1994.

In de afgelopen dagen hebben we van het bisdom bericht gekregen dat we pas in januari 1995 een nieuwe kapelaan kunnen verwachten. Dit houdt voor kerstavond het volgende in: de H. Missen zullen zijn:
18.00 (schoolkoor) St. Jozef, Meers
19.30 (jeugdkoor) Mariakerk, Elsloo
21.00 (groot koor) St. Jozef, Meers
22.30 (dameskoor) Mariakerk, Elsloo
De tijden van de diensten van kerstavond wijken af van voorgaande jaren en hopelijk ook van de volgende jaren. Hopelijk heeft iedereen begrip voor deze uitzonderlijke situatie. We raden m.n. iedereen aan om zoveel mogelijk de H. Mis van 19.30 te vermijden omdat deze ongetwijfeld overvol zal zijn.
Ziekenzalving.
In de Jakobus-brief lezen we: "Is iemand onder u ziek? Laat hij dan de priesters van de gemeente roepen; zij moeten een gebed over hem uitspreken en hem met olie zalven in de naam des Heren. En het gelovig gebed zal de zieke redden en de Heer zal hem oprichten. En als hij zonden heeft begaan, zal het hem vergeven worden". (Jak. 5,14-15)
Al sedert de oudste tijden dient de Kerk de ziekenzalving toe om de zieken in de hand van de lijdende en verheerlijkte Heer te plaatsen opdat Hij hen zou opbeuren en behouden. Meer nog, zij spoort hen aan om zich vrijwillig bij het lijden en sterven van Christus aan te sluiten en aldus hun deel tot het welzijn van het volk van God bij te dragen.
De ziekenzalving is bedoeld om mensen die door ziekte of ouderdom ernstig verzwakt zijn de kracht te geven om hun lijden te dragen. Dit is de theorie. In praktijk zien we dat maar al te vaak een priester pas geroepen wordt als de zieke al in de stervensfase is en niet of nauwelijks meer aanspreekbaar is. Uiteraard is dit niet te vermijden dat men acuut moet komen voor mensen die acuut in levensgevaar komen, bij hartinfarcten, enz. . Maar in vele situaties waar een ziekte langzaam voortschrijdt wordt er vaak veel te lang gewacht met dit sacrament.
Het sacrament van de ziekenzalving is m.n. zinvol als iemand weliswaar ernstig ziek is maar het toch nog bewust kan meemaken. Veelal kan men dit sacrament in gezins- of familieverband vieren, als men het op tijd ter sprake brengt. Iedere zieke die dit ontvangt, ontvangt ook zichtbaar sterkte, kracht, rust om zijn lijden te dragen en soms genezing. Dit sacrament is echt niet alleen maar bedoeld voor mensen voor wie alle hoop vervlogen is.
Het moge ook duidelijk zijn dat voor dit sacrament priesters altijd ter beschikking zijn. En m.n. bij plots optredende omstandigheden zal een priester bij nacht en ontij komen om dit sacrament toe te dienen. Het is goed te weten, dat gezien het priestertekort, er ook vaker een beroep op ons gedaan om de ziekenzalving toe te dienen aan onze parochianen in de ziekenhuizen of verpleegklinieken en dit hoort natuurlijk bij onze taak.
Nog over de ziekenzalving.
Maar... steeds vaker wordt er een beroep op ons gedaan om na het overlijden naar ziekenhuis of verpleegkliniek te komen. Een priester kan voor een overledene echt niets anders doen wat elke Christen kan, nl. voor hem of haar bidden. De ziekenzalving kan niet aan een overledene gegeven worden. Vaak worden we dan ook eigenlijk gebeld om de familie van een overledene op te vangen of om bij de overledene te bidden. Het moge duidelijk zijn dat dit niet de taak van een parochiepriester is, maar van de pastorale zorg van ziekenhuis of verpleegkliniek.
Van het kerkbestuur.
Ieder die de bouw van ons parochiezaaltje met enige belangstelling volgt kan zien dat er nu schot in begint te komen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het dakbeschot. Wanneer dat gereed is zal de definitieve dakbedekking worden aangebracht. Over de keuze hiervan willen wij U graag iets meer vertellen.
In onze eerste opzet zijn wij uitgegaan van een eenvoudige en goedkope bitumen dakbedekking. Dit stuitte echter op verzet bij de Welstandstandscommissie van onze gemeente Stein. Zij vond het nodig om het geheel, passend in de omgeving, te voorzien van een zinken of koperen dakbedekking. Het zal duidelijk zijn dat wij niet erg gelukkig waren met deze beslissing die voor ons extra kosten meebracht. Omdat we toch wilden proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, was onze eerste reactie: "dan maar hooguit een zinken dak", totdat we het kostenplaatje van de dakdekker zagen. Daaruit bleek dat tegen een meerprijs van bijna ƒ 8000,=, hetgeen tegen de achtergrond van de totale investering heel erg meevalt, een koperen dak geleverd kan worden dat drie maal langer meegaat dan een zinken dak. Na alle voors en tegens goed afgewogen te hebben is de keuze toen toch gevallen op de koperen dakbedekking. Afgezien van het feit dat het een "prachtige bekroning" zal zijn van ons parochiezaaltje, waar we met ons allen best een beetje trots op mogen zijn, zullen we met de lange levensduur de extra kosten dubbel en dik terugverdienen waarmee de extra investering ook economisch verantwoord is.