Parochieblad:Archief 2004-09-18

Uit Parwiki


Uit de zondagsliturgie

In het evangelie lezen wij het bekende verhaal van de verloren Zoon, een verhaal dat Jezus vertelde om aan de Farizeeën en aan zijn leerlingen duidelijk te maken dat God niets liever wil dan vergeving schenken aan wie Hem erom vraagt. Nemen wij eens de figuur van de verloren zoon. Hij is thuis weggegaan. Hij heeft geld genoeg. Hij leeft in weelde, maakt zich nergens zorgen om en leeft een slecht leven. Zolang hij geld genoeg heeft, zolang hij vrienden heeft, heeft deze man, geen tijd om aan God te denken. Hij vergeet zijn vader en hij gaat helemaal op in het genot. Als iemand hem gezegd zou hebben: "Zo broer, wat doe jij je vader aan, zou je je niet schamen, dat je zo leeft!", dan zou hij met absolute zekerheid van die jongen te horen hebben gekregen, bemoei je met je eigen zaken, ik doe toch wat ik wil, dit is mijn eigen leven en mijn eigen geld, laat me gerust. Pas, wanneer het hem slecht gaat, pas, als hij scheel ziet van de honger en van ellende dreigt om te komen, pas dan komt de jongen tot inkeer. Pas dan ziet hij in wat hij gedaan heeft, pas dan realiseert hij zich dat wat hij deed echt verkeerd was. Pas na een gevecht met zichzelf durft hij zijn boeltje bij elkaar te pakken en naar huis te gaan. Hij weet ook dat hij eigenlijk niets te verwachten heeft, maar aangewezen is op de vergevingsgezindheid van zijn vader.
De verloren zoon is een beeld voor ons. Die verloren zoon dat zijn wij, tenminste dat kunnen wij zijn in bepaalde omstandigheden of fasen van ons leven. Hoevelen leven niet in een leven zoals die verloren zoon. Ze hebben alles wat hun hart begeert. Ze leven in een welvarende land waar vrede heerst, ze hebben voldoende eten, drinken, geld om op vakantie te gaan enz., maar ze vergeten degene die hen het leven gegeven heeft en al deze gaven. Ze leven er vaak maar op los en denken dat alles kan. Alleen God wordt vergeten.
Wie tegen zulke mensen zegt, van zou je niet eens aan God denken, zou je niet Zijn geboden onderhouden? zo iemand is alleen maar lastig en wordt uitgelachen. Vroeg of laat gebeurt dan toch het onvermijdelijke dat er een kink in de kabel komt en dit onbezorgde goddeloze leven wordt plots brutaal onderbroken. Er wordt iemand ziek, men heeft pech, het huwelijk valt in duigen. Dan is het de tijd dat mensen tot inkeer kunnen komen. Echte inkeer betekent erkennen dat men fout geweest is en om vergeving vragen zoals de verloren Zoon deed. Bij deze parabel van Jezus is het goed om onszelf eens te onderzoeken. Hoe staan wij -die het over het algemeen in materieel opzicht goed hebben- tegenover God onze Vader. Wat doen wij met de gave van ons leven? Verbrassen wij ze zonder aan Hem te denken, of proberen we een echte Christen te zijn, een echt kind van God, dat leeft in verbondenheid met Hem en dat zijn uiterste best doet om Zijn weg te gaan. Broeders en zusters, de Heer is zoals die vader. Als wij van Hem weg willen gaan, dan laat Hij ons -met pijn in het hart- gaan. Immers God respecteert onze vrijheid, ook al misbruiken we die totaal. Laten wij niet wachten tot het ons slecht gaat vooraleer onze gedachten verder naar God toegaan. Laten wij ons voortdurend onderzoeken en vragen wij de Heer, dat Hij ons leert onszelf te zien met de ogen van God en dat Hij ons leert om een leven te leiden dat Hem waardig is.
Geloofscursus 2004-2005
Net zoals vorige jaren willen we wekelijks op maandagavond van 19.45 tot 21.30 ons bezig houden met een onderwerp uit ons geloof. De cursus van dit jaar is geen systematische uiteenzetting van het geloof. Wij willen op de eerste plaats een aantal hete hangijzers behandelen: themata uit de kerkgeschiedenis, moraal en filosofie behandeld: het godsbeeld, wat kunnen wij met het natuurlijke verstand over God zeggen, het probleem van het kwaad, het historisch bestaan van Jezus, de toegang tot Jezus vanuit de evangelies, de Kerk in de eerste eeuwen (verspreiding en vervolging), het gnosticisme, de Christologische strijd (4de eeuw), kruistochten, heksenwaan, reformatie en contra-reformatie, Genesis en schepping, het geval Galilei, Inquisitie, Pius XII en de Joden, huwelijksmoraal, schepping en evolutie, New Age, geloven en zekerheid, sektes, enz.
Wij beginnen op maandag 20 september in de parochiezaal Tolle et Lege! (Bandkeramiekstraat 2). Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen altijd vrijblijvend een kijkje komen nemen.
Vormsel op zaterdag 4 december 2004 om 19.00 uur in de Mariakerk
Dit jaar zal vicaris Storcken op 4 december het H. Vormsel toedienen in onze beide parochies. De voorbereiding op dit sacrament wordt buiten schoolverband gegeven. Alle jongens en meisjes vanaf de brugklas kunnen zich opgeven om dit sacrament te ontvangen. De lessen zullen gedurende 8 weken naar keuze van de deelnemers op dinsdag- of donderdagmiddag gegeven worden. Wij beginnen op 12 en 14 oktober a.s. om 16.30 uur in de parochiezaal. De lessen duren max. 45 minuten. Er is geen les onder de herfstvakantie. Opgave bij de pastoor, telefonisch, via e-mail, etc. Dus indien je mee wil doen aan de vormselvoorbereiding, geef je op vóór 1 oktober a.s.
Allerzielenviering.

Voor de vroege planners: de gebedsdienst met gravenzegening voor Allerheiligen/allerzielen is op zondag 7 november.
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 19 september, 10 oktober, 14 november, 12 december en 9 januari om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.