Uit de zondagsliturgie
Als we ons de vraag stellen: "waar komen wij onze diepste overtuigingen vandaan? Waar hebben we geleerd wat liefde is of goedheid?" Dan zullen wij moeten antwoorden dat we de waardevolste dingen van het leven - onze overtuigingen - gekregen hebben door het persoonlijke contact met anderen.
Onze diepste waarden krijgen wij door de omgang -reeds als klein kind- met onze moeder, vader, familie en andere bekenden. Een kind kan veel leren op school of uit boeken of via de T.V., maar de diepste waarden van zijn leven leert het alleen in de persoonlijke contacten met mensen die het vertrouwt en die deze waarden beleven. Er is geen andere manier om te leren wat het betekent om goed te zijn voor een ander, of eerlijk, of wat het betekent een ander lief te hebben en te waarderen, dan door te ervaren hoe een ander ons dat voorleeft. Zo hebben wij als kind al opgepikt: liefde, respect voor een ander, verdraagzaamheid, ontzag voor God, dienstbaarheid, belangeloze inzet, volharding, ... .
In het kort: de wezenlijke bagage voor je leven krijg je niet uit boeken, maar worden je geleerd door omgang met goede mensen.
God heeft een nog grotere waarde willen geven, nl. Zijn Blijde Boodschap. En deze boodschap is te waardevol om ze tot ons te zenden in de vorm van een boek of via tussenpersonen. Ze is zo kostbaar dat ze alleen meegedeeld kon worden door persoonlijk contact. Daarom heeft God Zijn eigen Zoon gezonden om ze ons persoonlijk te brengen. God gaf daartoe het dierbaarste wat Hij kon geven: Zijn eigen Zoon.
Op deze manier heeft God de diepste vragen van een mens, naar geluk, naar de zin van zijn leven beantwoord. God wil nog steeds in een persoonlijk contact met ons staan. Immers bij ons doopsel hebben wij de H. Geest ontvangen en deze woont in ons hart, waar Hij ons leiding geeft via de stem van ons geweten. Het contact met God is mogelijk, in het gebed, in het overwegen van de H. Schrift, en m.n. in de H. Communie. De Heer en ook Zijn Kerk blijven ons voortdurend uitnodigen om op dit persoonlijk contact in te gaan. Het antwoord is aan ons.
De dag des Heren
1166 "Krachtens apostolische overlevering, die teruggaat tot op de dag zelf van de verrijzenis van Christus, viert de kerk het paasmysterie op iedere achtste dag, die terecht dag des Heren of zondag wordt genoemd". De dag van de verrijzenis van de Heer is tegelijk de "eerste dag van de week", gedachtenis van de eerste dag van de schepping, en de "achtste dag", waarop Christus, na de "rust" van de grote sabbat, de dag "die de Heer gemaakt heeft", inluidt, de "dag die geen avond kent". De "maaltijd van de Heer" is er het centrum van; hier immers ontmoet de hele gelovige gemeenschap de verrezen Heer, die haar aan zijn feestmaal uitnodigt.
1167 De zondag is bij uitstek de dag voor de liturgische samenkomst van de gelovigen, de dag waarop de gelovigen bij elkaar komen "om naar het woord van God te luisteren en aan de eucharistie deel te nemen en zo het lijden, de verrijzenis en de heerlijkheid van de Heer Jezus te gedenken en God te danken die hen door de opstanding van Jezus Christus uit de dood deed herboren worden tot een leven van hoop". (Uit Katechismus van de Katholieke Kerk)
Communie
Op zondag 13 februari zijn alle communicanten van Elsloo en Meers uitgenodigd om de twee slotliederen mee te zingen met ons Jeugdkoor.
Overzicht:
15 mei: communie Elsloo
22 mei: communie Meers
- 19 juni: processie Elsloo
26 juni: processie Meers
Doopvieringen. De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 13 februari, 13 maart, 10 april en 8 mei om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Paul van Straeten (64 j), Burg. Eussenstraat 38; Noeky Freiwalt (62 j); Luciano Flohr (19 j).
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 3 februari en in Meers: op donderdagavond 3 februari.
|