Het hoofdaltaar van de Jozef-kerk te Meers.
In de afgelopen en komende tijd staat de Eucharistie vaak centraal in de vieringen: de eerste communies, de sacramentsprocessies en de viering van Sacramentsdag. Het altaar van de St. Jozef-kerk is opgebouwd rond dit éne thema: de Eucharistie.
Naast het tabernakel -waarin ons Heer bewaard wordt- staan vier beelden van heiligen die een bijzondere band met de Eucharistie hadden. Uiterst links staat de H. Juliana van Luik (ook wel van Cornillon) (1290-1341) met een monstrans in haar hand. Haar visioenen vanaf 1209 zijn mee de aanleiding van de viering van het feest van Sacramentsdag en van het houden van sacramentsprocessies. M.n. in onze streek (toen het prinsbisdom Luik) werd het H. Sacrament bijzonder aanbeden en vereerd. Denken wij b.v. aan het sacramentswonder in die tijd in de basiliek van Meerssen. Tweede van links is St. Thomas van Aquino (1225-1274). Hij was een Dominicaan van Italiaanse afkomst. Algemeen beschouwt men St. Thomas als de grootste theoloog van de Kerk. Hij dichtte o.a. de alombekende sacramentshymne "Pange Lingua" voor het feest van Sacramentsdag. Van dit lied kennen de meesten ongetwijfeld de strofe "Tantum Ergo Sacramentum". De eerste strofe van Thomas' hymne staat trouwens als tekst op de onderkant van het retabel: "Adoro Te devote latens deitas, quae sub his figuris vere latitas". (Ik aanbid U vol overgave verborgen goedheid, die hier waarachtig onder deze tekenen schuilt). Rechts naast het tabernakel vinden we St. Pascal (Paschalis) Baylon (1540-1592). Hij was een Spaanse franciscaanse broeder die zich onderscheidde door zijn boetvaardigheid en innige aandacht voor het H. Sacrament. Hij is de patroon van de Eucharistische verenigingen en broederschappen van het H. Sacrament. Uiterst rechts staat een beeld van de H. Clara van Assisië (1194-1253). Zij was een tijdgenote van St. Franciscus van Assisië en is de stichteres van de clarissen. Door haar gebed tot het Allerheiligste Sacrament bevrijdde zij Assisië van de Saracenen in 1240 of 1241. Daarom wordt zij met een monstrans in de hand afgebeeld.
Op de tabernakeldeur staat twee neerknielende engelen die de H. Hostie aanbidden. Onder de hostie staat een lelie, symbool van zuiverheid en onder de Hostie staat ook nog een vlammend hart, een symbool van Christus' liefde voor ons.
Onder het altaarblad is in het midden de kruisiging afgebeeld. De stervende Heer temidden van Maria en Johannes. Links geflankeerd door korenaren en rechts door een druivenstruik. Korenaren en wijnstok zijn uiteraard symbolen van het brood en de wijn van de H. Eucharistie.
Deze symbolen komen ook terug in het offeraltaar, geplaatst onder pastoor Schyns met daarop de uitnodiging die niets te wensen overlaat: "De Heer is hier en roept ook U!"
Dank Processies
Langs deze weg willen wij alle deelneemsters, deelnemers en medewerkers aan processie van 26 mei in Elsloo en van de processie in Meers op 2 juni. In het bijzonder danken wij de beide Fanfares, schutterij, koren, hemeldragers, misdienaars, acolieten, voorbidders, processiecomités, buurtverenigingen, diegenen die voor de versiering en rustaltaren gezorgd hebben, enz. . Kortom dank aan allen die geholpen hebben om deze hulde aan de Heer in de Eucharistie te brengen.
Processieroutes Elsloo
Om het voor iedereen wat overzichtelijker te maken. In principe gaan wij in de oneven jaren naar Catsop en in de even jaren naar de St. Augustinuskerk.
Elsloo: Kerkdeurcollecte Jeugdkoor
Op zondag 9 juni a.s. wordt de jaarlijkse kerkdeurcollecte voor ons Jeugdkoor, dat bijna iedere zondag de H. Mis van 11.00 uur opluistert, gehouden. De collecte wordt in uw milddadigheid aanbevolen.
Verandering van mistijd Met ingang van 1 september vervalt de H. Mis van donderdag 18.30 uur in de St. Jozefkerk. In plaats daarvan komt een ochtendmis om 8.45 uur in de Mariakerk. Deze Mis vervalt echter op dagen dat er een andere H. Mis in Elsloo is, zoals bij een huwelijk of uitvaart. De reden om deze mistijd te veranderen is wel dat de H. Mis op donderdag (in tegenstelling tot die op dinsdag) zeer slecht bezocht wordt en tevens omdat het aantal vaste Eucharistievieringen per week in Meers (3) evenhoog is als in Elsloo (3) en dat terwijl de verhouding tussen beide parochies getalsmatig heel anders ligt.
De ziekencommunie wordt vanaf 1 september in Elsloo verschoven naar 9.15 op de eerste donderdag en in Meers naar de eerste dinsdag (na de avondmis).
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, 9 juni, 14 juli, 11 augustus, 15 september en 13 oktober om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in Parochiezaal. Opgave bij de pastoor of via onze website.
Gaan trouwen:
In Elsloo: Ed Janssen en Amy Hayko.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Marijke Kabo-van der Aart (69), Scharberg 3.
Ziekencommunie:
In Elsloo: op donderdagochtend 6 juni, in Meers: op donderdagavond 6 juni.
|