Parochieblad:Handleiding

Uit Parwiki

Het maken van een parochieblad

Bij het aanmaken worden de nodige gegevens automatisch uit de misintenties, dopen, huwelijken, uitvaarten gehaald. Zorg dat deze gegevens up-to-date zijn. Uitvaarten en doopsels worden pas met vertraging opgenomen in de Wegwijzer (de aanmaakdatum is nl. eerder dan de publicatiedatum). Het systeem houdt zelf bij dat ev. nu overgeslagen condoleances de volgende keer gepubliceerd worden.
Zorg er in elk geval voor dat de misintentiebestanden up-to-date zijn, voor je begint!
Het aanmaken van een parochieblad gaat twee stappen.

Stap 1: Het aanmaken van een moederblad.

Je kiest de redactiedatum. Dat is standaard één week voor het begin van het volgende parochieblad. Het programma zal je normaliter de juiste datum voorstellen.
Het systeem genereert automatisch: geplande doopdata, feliciteren van dopelingen, condoleren van families van overledenen, huwelijksaankondigingen en ziekencommuniedata.
Het systeem maakt eerst een zogenaamde Moederblad aan. Dit omvat de misintenties voor de geplande periode.
Hierbij worden eventuele lege intenties automatisch opgevuld.
Op het moment van aanmaak wordt de invoer van misintenties voor de geplande periode geblokkeerd, om te voorkomen dat er intenties zouden worden ingevoerd die niet meer meegenomen worden naar de Wegwijzer.
Je kan/moet nu bovenaan het redactionele stuk maken. Dit kan door de toets bewerken (bovenaan) te gebruiken en de gemaakte veranderingen op te slaan met de toets onderaan "Pagina opslaan". Dit is de normale manier om een wiki-pagina te bewerken.
De begintekst {{Moederblad-begin}}<br> en de tekst bij het begin van de misintenties <big><b>Misintenties: (...)</b></big> moeten blijven staan.
Dit zijn zogenaamde kapstokken die de latere automatische verwerking nodig heeft. Tussen deze twee kapstokken plaats je de redactionele tekst voor het parochieblad in wiki-format. (Er is een macro beschikbaar in mijn eigen WordPerfect 21 om automatisch een eventuele geladen WP-tekst naar wiki om te zetten en de nodige links te genereren). Zie onder ctrl-6. (= macro kbctrl6.wcm) W - WP doc naar Mediawiki, kies rechts parwiki in d elink-lijst en dan S - Snel wiki omzet.
Je mag/kan in dit moederblad ook in de aangemaakte intentielijst en in de andere info veranderingen aanbrengen. Weet dat de veranderingen/toevoegingen in de misintenties wel in de Wegwijzer verschijnen, maar niet retrospectief (en dat is de bedoeling) in de misintentielijst ingevoerd worden. Respecteer wel altijd de format en blijf bij iedere mistijd tussen de tags (<!--12345--> en <!--eind12345-->). Deze tags zijn nodig voor de verdere automatische verwerking.
Lege intenties die je niet handmatig opvult in de misintentielijst zelf worden automatisch opgevuld bij het aanmaken van het moederblad. Deze opvulling wordt niet in de misintentiebestanden ingevoerd, wel in parochieblad. De "opvulintenties" waaruit het programma willekeurig kiest worden ingesteld onder de button: "instellingen".
Je mag de layout en structuur van de intenties in het moederblad niet veranderen, dus bv. _AK_ voor St. Augustinuskerk laten staan. Dit zijn kapstokken voor de latere verwerking.
Ook de normale layout <b></b> (voor vet) en <i></i> (voor schuin), enz. kan je gebruiken. Lege regels maak je met <br>. Je kan dit moederblad blijven veranderen tot je het verstuurt (versturen heet hier publiceren).
Let op: In de volgende stap (publiceren) wordt het moederblad als uitgangspunt genomen voor: bericht naar drukker, de ambobladen voor de verschillende kerken, de ambobladen en parochieblad voor de website.
De publicatie op de website gebeurt op dezelfde dag als de publicatie van de Wegwijzer. Dat is op dit moment ingesteld op todo uitmysql naarwikidag_parochieblad.
Let op: het moederblad heeft zijn eigen layout. De layout voor de drukker, de website en de ambobladen wordt door het systeem zelf hieruit afgeleid (zie hieronder bij stap 2: Publicatie). Respecteer de format en ga daar niet aan sleutelen.
De format van de bijlage die naar de drukker gezonden wordt is momenteel .docx.
Het is ook niet toegestaan om wiki-hoofden te maken met "=" zoals ==Hoofd1==.

Stap 2: Publicatie.

Publiceren betekent:

  • (1) bericht naar drukker,
  • (2) parochieblad en intenties naar de website en
  • (3) het genereren van de zogenaamde ambobladen.

Gebruik hiervoor de button: exporteren. De geëxporteerde of te exporteren documenten worden automatisch gegenereerd in de juiste format en layout uitgaande van het moederblad.
Omdat je op een website werkt kan het uitprinten van de ambobladen niet automatisch afgewerkt worden. Het programma eindigt op de printbare pagina. Je moet dan eventueel de eigen printer kiezen enz. om de ambobladen (bedoeld om ze landscape te printen) af te drukken.

Het moederblad wordt automatisch ook in het archief ondergebracht.
Tip: het is mogelijk om via de instellingen van parochieblad de datum tot waar de misintenties geblokkeerd zijn te veranderen. Zo kan je ev. in de misintentielijst zelf nog correcties aanbrengen.

Verwijderen/wissen van een moederblad

Mocht je het laatste moederblad opnieuw laten genereren (let wel de redactionele toevoegingen komen niet terug) dan kan je op de gewone manier die wiki-pagina wissen. Bij het aanmaken van een nieuw krijg je vanzelf de juiste instructie(s).
Oudere moederbladen hoor je niet te verwijderen. Deze worden automatisch behandeld, verwijderd, op juiste wijze gearchiveerd, enz.

De instellingen van het parochieblad

Deze handleiding moet nog komen. In feite is dit menu vanzelf helder. De keuze voor het exporttype naar de drukker is voorlopig enkel docx (pdf zou ev. ook nog kunnen maar is niet geactiveerd). Dit is de format die de drukkerij verlangt.
Je kan hier instellen op welke datum het parochieblad en de intenties op de wiki geplaatst worden en het oude verschuift naar vorig parochieblad.
Het parochieblad wordt op zondag of uiterlijk op maandagochtend voor de publicatie naar de drukker gestuurd.

Corona

Stichtingen of missen die tijdens corona/pandemie niet gelezen kunnen worden, worden automatisch gecompenseerd. Zie, indien je gemachtigd bent: Missen.