Parochieblad:Archief 2004-12-11

Uit Parwiki


Brief van de bisschop voor de tweede zondag van de advent

Dierbare broeders en zusters,
Binnenkort vieren we Kerstmis. Een feest waar een enorme aantrekkingskracht van uitgaat. Onze kerken stromen vol. Uit volle borst zingen we weer de bekende kerstliederen. We zingen over "Eer aan God" en over "Vrede op aarde". Misschien bekruipt ons bij dit gezang toch wel een onbehaaglijk gevoel. Want we beseffen maar al te sterk het contrast tussen de vredige idylle van het Kerstfeest en de vaak zo brute en gewelddadige realiteit van onze wereld.
De vrede op deze aarde is ver te zoeken. Een gewetenloze terreur die niets en niemand ontziet, jaagt ons terecht angst aan. We maken ons zorgen over de verharding en verruwing in onze samenleving. We voelen een pijnlijk gemis aan onderlinge solidariteit. We zijn vaak zo weinig met elkaar begaan. Wie kun je nog vertrouwen, wordt er al gauw gezegd. Met veiligheidssystemen en hangsloten grendelen wij onze huizen af. Een kil individualisme heeft ons in de greep.
Uit eigen ervaring of minstens uit de dagelijkse berichtgeving in de media zijn we op de hoogte van deze zorgwekkende situatie, veraf en dichtbij! Het is een weldaad van Kerstmis dat we misschien even hiervan verstoken blijven. Enkele dagen mogen we zorgeloos doorbrengen in gezellige huiselijke kring. Of heeft deze viering van Jezus' geboorte ons toch nog wat meer te zeggen?
We staan stil voor de kribbe en kijken een ogenblik naar het Kind van Betlehem. Herkennen we in dit Kind nog de volwassen Man Jezus, de Emmanuel, de God-met-ons? En denken we daarbij nog aan die boodschap van verzoening en van vergeving die Hij ons bracht? Een radicaal keerpunt in de geschiedenis! Door Hem komt de barmhartige liefde van God ons rakelings nabij. "De goedheid en de mensenliefde van God, onze Heiland is op aarde verschenen" (Tit. 3,4). in Hem komt de mensgeworden Zoon van God ons nabij.
In het contact met Hem gaat voor mensen een nieuwe toekomst open. Zijn vergeving blijft op dwaalwegen naar ons zoeken. Die brengt ons thuis, verzoend met onze naaste, in vrede met onszelf. Zelfzucht bezwijkt voor de overmaat van deze goedheid van God. Het is aan Hem "te danken dat door de wil tot vrede twisten worden bijgelegd, haat door vergeving wordt overwonnen en wraak wijkt voor vergiffenis" (Prefatie Eucharistisch gebed VIII, voor de verzoening 2).
Verzoening en vergeving zijn de kroon op de liefde van God. Zij vormen het mooiste werkstuk van zijn genade. Niets liever ziet Hij daarom dan dat wij dit grootse geschenk van Hem ook aan elkaar doorgeven. Het Onze Vader laat ons bidden: "Vergeef ons onze schuld, zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven". Een stroom van liefde komt tot ons en mag dan via ons hart uitmonden bij onze naasten: in een vreedzaam en verzoend één-zijn met elkaar.
Deze wil tot vrede stuit echter in onze wereld telkens weer op weerstand. De spiraal van geweld is zo moeilijk te doorbreken. We zien het om ons heen gebeuren. Conflicten worden nauwelijks opgelost. Het rad van de vergelding draait onstuimig door. Is er nog wel een halt aan toe te roepen of zwelt het kwaad maar gestaag aan? Jezus heeft het aan den lijve moeten ondervinden. Zijn boodschap van verzoening en vergeving werd niet geaccepteerd. Hij, de barmhartige Liefde van God in eigen persoon, stierf een gewelddadige dood!
Heel wat mensen lijden aan deze tijd. Ze tonen zich teleurgesteld in het leven, zien wat de toekomst betreft weinig perspectief. Men spreekt wel eens over een "depressieve maatschappij". Maar als gelovige mensen mogen we niet aan welk doemscenario ook toegeven; niet wat onze samenleving betreft en zeker ook niet wat onze Kerk betreft.
We gaan Kerstmis vieren. We staan stil voor de kribbe en kijken naar het Kind van Betlehem. We herkennen Hem als onze Verlosser. "Heden is u een Redder geboren,
Christus de Heer" (Lc. 2,11). Zijn evangelie van liefde was en is niet monddood te maken.
Uitgerekend zijn kruis is het onuitwisbare teken geworden van Gods wil tot vrede. De Gekruisigde is de Verrezene. De barmhartige Liefde van God in persoon. Hij is sinds zijn Pasen de Levende. Gods verzoenende kracht is voortaan definitief en onverwoestbaar en Hij wil ons allemaal daarin laten delen.
Daarom mogen we toch weer met een gerust hart gaan zingen van "Eer aan God" en van "Vrede op aarde". Jezus' boodschap van verzoening en vergeving is niet meer uit de wereld weg te denken. Zij heeft niets aan actualiteit ingeboet. Integendeel! Onze wereld en ieder van ons persoonlijk, wij hebben er meer dan ooit behoefte aan. Het Kerstkind in de kribbe brengt ons in een gespleten wereld weer samen. "Want", zegt Sint. Paulus, "Hij is onze vrede, Hij die de twee werelden één gemaakt heeft, en de scheidsmuur heeft neergehaald, door in zijn vlees de vijandschap, (...), te vernietigen" (Ef. 2, 14).
In ons bisdom willen we het komende jaar het thema: Verzoening en Vergeving centraal stellen in de verkondiging. Zou de bezinning op dit thema ons misschien niet de weg kunnen wijzen naar een hernieuwde beleving van het sacrament van boete en vergeving? Bij veel gelovigen is dit sacrament - de biecht - de laatste dertig jaar zo goed als volledig buiten beeld geraakt. Maar we mogen het genadekarakter van dit sacramenteel teken niet veronachtzamen.
In het licht van Gods goedheid ontdekken we al vlug onze eigen schaduwzijden, de donkere kanten van ons eigen bestaan. Een gewetensonderzoek stelt ons in staat onze zwakheden en tekortkomingen onder ogen te zien. Gods vergeving raakt ons in dit sacrament heel persoonlijk, tot in ons diepste "ik", daar waar onze schuld huist. We hopen en bidden dat we allemaal met een gezuiverd hart op weg gaan naar het Kerstfeest. God komt ons in het Kind van Betlehem weer nabij; met zijn vergevende en zijn verzoenende kracht. Graag wens 1k u allen van harte een Zalig Kerstfeest toe.
Roermond, advent 2004
+Frans Wiertz, bisschop van Roermond
Boetevieringen
Op dinsdag 21 dec. om 19.00 uur in Meers en op woensdag 22 dec. om 19.30 uur in Elsloo in de Mariakerk.
Vormsel
Wij wensen de 26 vormelingen en hun ouders van zaterdag 4 dec. j.l. van harte proficiat.
Mistijden kerstmis.
De mistijden met kerstmis zijn onveranderd. Voor het gemak alvast de tijden: op vrijdag 24 december: 19.30 Mariakerk (Jeugdkoor); 21.00 Jozefkerk (Ceciliakoor); 23.00 Augustinuskerk (Dameskoor) Op zaterdag 25 december: 8.30 Augustinuskerk (Schola) en 11.00 Mariakerk (Vriendenkoor). Op zondag 26 december: 8.30 Augustinuskerk (Vriendenkoor), 9.45 Jozefkerk (Ceciliakoor) en 11.00 Mariakerk (Jeugdkoor).
Doopvieringen.
De gezamenlijke doopvieringen voor de volgende maanden zijn, telkens op zondag, op 12 december, 9 januari, 13 februari, 13 maart en 10 april om 14.00 uur in de St. Augustinuskerk en om 15.00 uur in de St. Jozefkerk. De gezamenlijke voorbereiding is telkens op de eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur in de parochiezaal om 20.00 uur in de parochiezaal. Opgave bij de pastoor.
Wij condoleren de families van hen die gestorven zijn:
In Elsloo: Annie Jennen (62), Jurgensstraat 28; Mia Lochs-Pisters (70), Dorine Verschureplein 15.