Parochieblad:Archief 2020-05-16

Uit Parwiki


Wist u dat?

  • wij onze nieuwe deken (dekenaat Sittard) Rob Merckx van harte welkom heten?
  • wij onze afscheid nemende deken van Rens nog vele gezonde jaren toewensen?
  • wij hem danken voor zijn jarenlange inzet voor ons dekenaat?
  • de vastenactie ondanks alle hindernissen 346 euro heeft opgebracht?
  • dit het bedrag is, zonder de direct naar kerk–in-nood overgemaakte bedragen?
  • wij wachten op de instructies om hopelijk begin juni weer (gedeeltelijk) het gewone kerkleven te kunnen hervatten?
  • wij ongevraagd de nodige data hebben doorgekregen waarop het een aantal mensen niet uitkomt om ev. de Eerste H. Communie te plannen?
  • wij nog geen idee hebben wanneer de eerste communie zal zijn, maar als we deze lijst zouden volgen dit waarschijnlijk de volgende 5 jaar niet zal kunnen?
  • wij zodra het mogelijk is een datum zullen prikken?
  • ons beertje de krant gehaald heeft?
  • wij u allen veel volharding en wijsheid toewensen in deze hachelijk tijd?
  • wij bidden dat God iedere parochiaan mag bijstaan?


Onze dagelijkse livestream

Op zondag 19 april 2020 hebben wij voor het eerst gelivestreamed. Tot dat ogenblik was de expertise op dit vlak nul. Dat bleek ook wel: Het beeld was van veel te kortbij opgenomen. We moesten nl. in extremis de microfoon van de camera gebruiken, waardoor deze te kort bij stond. Geleidelijk aan hebben wij een en ander verbeterd en bv. de oude beamer uit het zaaltje van stal gehaald om het begin van de dienst aan te kondigen en de liedteksten bij een gezongen Mis te projecteren.

Op zondag 3 mei hebben drie leden van het Jeugdkoor (ieder met eigen microfoon op afstand van elkaar) de H. Mis opgeluisterd. Het geluid was niet denderend. In de dagen erna hebben wij geworsteld met ruis in het geluid. Wij denken intussen, dank zij wat electronica-gefrunnik, ook het geluid op peil te hebben. De livestream wordt bewust heel eenvoudig en statisch gehouden. Het gaat er om dat men op afstand de Eucharistie kan bijwonen. Ongeveer 10 minuten voor aanvang van de Mis gaan wij live op Youtube.

Op zon- en feestdag om 10.00 uur en door de week om 8.30 uur. U vindt een link direct op de hoofdpagina van onze website.


Overweging

In deze tijd waarin velen de Heer niet (dagelijks) in de communie kunnen ontmoeten stuitte ik op de volgende tekst.

Op 1 november 1963 schreef de bekende schrijver J.R.R. Tolkien het volgende aan zijn zoon Michael.

"Het vereist een ongelooflijke inspanning om niet te geloven, om te veronderstellen dat Jezus nooit werkelijke "gebeurde," en nog meer om te veronderstellen dat Hij de dingen niet zei die over Hem zijn opgetekend. Ze kunnen immers onmogelijk "uitgevonden" zijn door iemand anders in de wereld van die tijd. Denk aan "Ik zeg u: voor Abraham werd, ben Ik" (Joh. 8,58) ... of de afkondiging van het Heilig Sacrament in Joh. 6,54: "Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, heeft eeuwig leven." Wij moeten daarom in Hem geloven en in wat Hij zei en de consequenties daarvan dragen; of wij moeten hem afwijzen en de consequenties daarvan dragen...

De enige manier om het afglijden naar een flauw geloof te voorkomen is de H. Communie. Ook als is de Het altijd uit zichzelf volmaakt, volledig en ongerept, toch bewerkt Het Allerheiligste Sacrament niet alles volledig en in één keer voor altijd in ons. Net zoals de daad van Geloof moet het ononderbroken zijn en groeien door oefening. Frequentie is hierbij van het hoogste belang. Zeven keer per week (ter communie gaan) is veel voedzamer dan zeven keer gespreid over een langere tijd."

(Letters, 338-339, eigen vertaling).


Eucharistie in de oudheid

Plinius de jongere (62-113), heidense landvoogd in Bitynië in een brief aan zijn oom keizer Trajanus. Ep. X, 96 (geschreven tussen 111-113) Hier wordt een stukje van de brief weergegeven.

Deze tekst, de eerste tekst van een niet-Christen over de Eucharistie, is een illustratie van hoe de eerste Christenen toen reeds samenkwamen om de Eucharistie te vieren en dit tegen alle verboden in toch samenkwamen om de Eucharistie te vieren. Hetgeen laat zien hoe belangrijk men de Eucharistie vond. (Let wel dit is een andere situatie dan tijdens een pandemie waar je gewoon vanwege gezond verstand niet samenkomt. Het punt dat wij willen maken is het verlangen van de Christenen om de Heer te ontvangen).

"Zij (de Christenen)bevestigden echter dat zij in hoge mate schuldig geweest waren of gedwaald hadden.

Omdat zij gewoon waren op een vaste dag voor het opgaan van de zon samen te komen en in beurtzang een hymne tot Christus te zingen alsof hij God was en omdat zij gewoon waren geweest zich door een eed te verbinden geen enkel misdaad te plegen, niet te stelen, niet te roven, geen echtbreuk te plegen, hun woord niet te breken en het hun toevertrouwde goed op aanvraag terug te schenken. Als dit achter de rug was gingen zij uiteen en kwamen dan weer samen om een maaltijd te houden die overigens eenvoudig en onschuldig was. Die hadden ze opgegeven na het edict waarin ik naar uw bevelen geheime bijeenkomsten had verboden.*9. De zaak schijnt mij de moeite waard om er over na te denken vanwege het aantal van hen die in gevaar verkeren. Want velen van elke leeftijd, elke rang, van beide geslachten, worden en zullen worden opgeroepen voor een gerechtelijk onderzoek. Want deze bijgelovigheid is niet beperkt tot de steden, maar ze is ook verspreid in de dorpen en op het platteland."


Kapel open

De Mariakapel van de St. Augustinuskerk is overdag geopend. U kunt er bidden en/of een kaarsje aansteken.


Huwelijken, dopen, uitvaarten, Ziekenzalving, biechten.

In de huidige situatie kunt u het best de pastoor direct benaderen.



Er zijn geen vieringen in de periode 16 - 29 mei 2020.