Meester van Elsloo 2.0

Uit Parwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Zomaar een nieuw beeld voor de St. Augustinuskerk.

Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben, 2019 (foto Bart Hölscher)
Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben, 2019. Links haar kleimodel (foto Bart Hölscher)

Beeld gemaakt in stijl van de Meester van Elsloo

In het kader van de tentoonstelling onlangs over de Meester van Elsloo in het Bonnefanten-museum is een film gemaakt: De mythe en de Meester. Voor deze film heeft de in Duitsland (Rodisleben) wonende Nederlandse houtsnijdster Vera Teunen een eikenhouten beeld gemaakt in de stijl van de Meester van Elsloo. Het snijden van dit beeld is een rode draad in de hele film.
Het beeld is geen kopie van een bestaand beeld, maar past in de familie van beelden van de Elsloo-groep. Het beeld speelt een hoofdrol in de documentaire die gemaakt wordt o.l.v. Bart Hölscher. De regisseur en maakster van het beeld ontdekten al gaandeweg het maakproces van beeld (een proces van een volledig jaar) en film dat ze willen dat het beeld -indien mogelijk- een zinnige plaats zou krijgem en niet ergens in opslag zou verdwijnen. Zij hebben ons benaderd of wij eventueel het beeld wilden accepteren (gratis) en er een plaats voor hadden.
Wij hebben het beeld in de Mariakapel-binnen geplaatst na een korte plechtigheid op 15 augustus 2020 (midden in de corona-tijd), recht tegenover ons Anna-ten-Drieën-beeld, het bekendste beeld van de Meester van Elsloo, dat ook zorgde voor de naam: Meester van Elsloo.
Het beeld is nu nog kaal eikenhout. Mogelijk dat het in een tweede film zal figureren waarin het op de middeleeuwse manier gepolychromeerd zal worden.

Terug naar Elsloo

Op zaterdagmiddag 15 augustus 2020 (Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming) is het beeld gezegend en op zijn nieuwe plaats in de St. Augustinuskerk gezet in de Mariakapel-binnen.
Het beeld functioneert in de documentaire film "De mythe en de meester" van Bart Hölscher. Deze film ging in première op 9 oktober 2021. De plaatsing in Elsloo vormt de afsluiting van deze film.
Het kerkbestuur was meer dan aangenaam verrast toen ons dit beeld gratis aangeboden werd. Wij denken dat het ook een waardevolle aanvulling is van het beeldenbestand van de St. Augustinuskerk.

De film van Bart Hölscher (ca 53 min.) is een aanrader.

Helaas is de enige ons bekende website van Vera Teunen niet meer on-line.
Persoonlijke instellingen