Meester van Elsloo 2.0

Uit Parwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Zomaar een nieuw beeld voor de St. Augustinuskerk.

Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben, 2019 (foto Bart Hölscher)
Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben, 2019. Links haar kleimodel (foto Bart Hölscher)

Beeld gemaakt in stijl van de Meester van Elsloo

In het kader van de tentoonstelling onlangs over de Meester van Elsloo in het Bonnefanten-museum is een film in de maak. Voor deze film heeft de in Duitsland (Rodisleben) wonende Nederlandse houtsnijdster Vera Teunen een beeld gemaakt in de stijl van de Meester van Elsloo.
Het beeld is geen kopie van een bestaand beeld, maar past in de familie van beelden van de Elsloo-groep. Het beeld speelt een hoofdrol in de documentaire die gemaakt wordt o.l.v. Bart Hölscher. De regisseur en maakster van het beeld ontdekten al gaandeweg het maakproces van beeld (een proces van een volledig jaar) en film dat ze willen dat het beeld -indien mogelijk- een zinnige plaats krijgt en niet ergens in opslag verdwijnt. Zij hebben ons benaderd of wij eventueel het beeld wilden accepteren (gratis) en er een plaats voor hadden.
Wij zijn van plan het beeld in de Mariakapel-binnen te plaatsen, recht tegenover ons Anna-ten-Drieën-beeld, het prototype van de Meester van Elsloo.
De nodige voorbereidingen daartoe (beveiliging, belichting, enz.) zijn reeds getroffen.
Het beeld is nu nog kaal eikenhout. Mogelijk dat het in een tweede film zal figureren waarin het op de middeleeuwse manier gepolychromeerd zal worden.

Terug naar Elsloo

Op zaterdagmiddag 15 augustus (Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming) is het beeld gezegend en op zijn nieuwe plaats in de St. Augustinuskerk gezet in de Mariakapel-binnen.
Het beeld functioneert in de film met voorlopige werktitel "De meester en de mythe" van Bart Hölscher. De plaatsing in Elsloo vormt de afsluiting van deze film.
Het kerkbestuur was meer dan aangenaam verrast toen ons dit onwaarschijnlijke aanbod gedaan werd. Wij denken dat het ook een waardevolle aanvulling is van het beeldenbestand van de St. Augustinuskerk.
Zodra de film zijn titel heeft en klaar is wordt dat hier vermeld.

Persoonlijke instellingen