Inventaris St. Jozefkerk

Uit Parwiki

1 Hoofdaltaar

2 Beelden

2.1 Beelden in het middenpad

St. Joris met de draak (hout, 108 cm)
H. Sebastianus (hout, 85 cm)
Maria met kind (epoxyhars, 111 cm)
Maria, reparatrix (gips, 140?cm)
H. Jacobus de Meerdere, apostel (hout, 131 cm)
H. Martinus van Tours (hout, 99 cm)
H. Jozef met kind (hout, 108 cm)
De beelden van H. Bernardus van Clairvaux en Maria Reparatrix (= Maria hulp der Christenen) hebben wij in 2000 gekregen van de zusters Auxiliatricen uit Villers-la-Ville (B) en Brussel. Van hen kregen wij ook het corpus dat in de hal van de kerk hangt. Het St. Augustinusbeeld is in bruikleen. St. Eduardus komt uit de doopkapel. De overige zes beelden hebben wij in 2007 van een echtpaar (niet-parochianen) gekregen dat anoniem wil blijven. De sokkels waarop deze tien beelden staan werden bij de restauratie van 1999 aangebracht.


2.2 Overige beelden

Mariabeeld
H. Hartbeeld
Patroonsbeeld van de kerk, St. Jozef met kind
Houten Mariabeeld, model Wonderdadige Medaille.
(110 cm)
Houten H. Hartbeeld werd op 18 december 1923 geleverd door de fa. Stuflesser (zie hiernaast). (140 cm) Op 26 januari 1926 werd dit beeld geplaatst. Het werd, net zoals het H. Hart- en Gerardusbeeld gemaakt in de werkplaats Ars Sacra 1875 Ferdinand Stuflesser in Ortisei (= Sankt Ulrich) in Valgardena in (Zuid-Tirol) Italië. Het werd ingezegend op 14 februari 1926. Rechts op de voet staat: Fernando Stuflesser, scultore, Ortisei (Alto Adige) Italia. (140 cm)


3 Kruisbeelden

Kruisbeeld in de hal
Kruisbeeld tegen abscis
Passiekruis
Sacristiekruis
Gietijzen corpus, gemaakt in 1903 in Charleroi als onderdeel van een zogenaamde Calvarie. Het kruis stamt uit Villers-la-Ville (B). Wij hebben het gekregen van de zusters Reparatricen in 2000, toen hun klooster aldaar werd opgeheven. Het houtwerk werd gemaakt door Lei Jennissen. (150cm) Houten kruis boven priesterkoor (19de eeuw uit Wenen), van gever die anoniem wil blijven gekregen bij de grote opknapbeurt in 1999. Zogenaamd passiekruis. Het is gemaakt door de fa Ramakers & Zonen, Geleen. De parochie kreeg het cadeau bij de bestelling van de leuning van het oksaal, die dezelfde firma op 8 en 9 juni 1923 plaatste. Het kruis werd in de loop van 1995 grondig opgeknapt door Corry Hesemans-Vermeeren.

Het kruis is omgeven met de voorwerpen verbonden met de kruisdood van Jezus: zijn kleed, dobbelstenen, speer, stok met spons, spijkers, doornenkroon, gesel, buidel met 30 zilverlingen. (122 cm)

Kruisbeeld in de sacristie. 120cm (corpus 70 cm)

4 Kapellen

4.1 Mariakapel

Mariakapel
Icoon Altijddurende Bijstand
Het terracotta H. Ritabeeld werd vervaardigd door Piet Berghs uit Meers en op 1 december 1979 geplaatst en ingezegend. Op de zoom van het kleed staan de drie symbolen die bij de H. Rita van Cascia (1380-1457) horen: de roos (= liefde), de doornenkroon (= lijden) en de vijg (= vruchtbaarheid). In haar handen houdt zij een bronzen crucifix, teken van haar verbondenheid met de lijdende Jezus. Wijlen Zr. Maria Goretti heeft model gestaan voor het beeld. (98 cm)
Het marmeren H. Antonius van Paduabeeld bracht pastoor Schyns mee van een antiquair in Texel in juli 1982. (96 cm)
Deze icoon van Maria Altijddurende Bijstand kwam op 31 mei 1930 in Meers, via de Redemptoristen in Rome. Zij werd ingeraamd en verguld door Louis Cosemans in Urmond. (54x44 cm)

4.2 Gerarduskapel

Naar de glas-in-lood-ramen (zie hier), die episodes uit het leven van de H. Gerardus Majella verhalen, noemen wij deze kapel de St. Gerarduskapel.

Gerardus- of doopkapel
Piëta
Beeld van de H. Theresia van Lisieux. Het gipsen beeld (120 cm) werd spontaan aangeboden aan de kerk op 22 maart 1928 door Guillaume van Straaten uit Maastricht.

De piëta hebben wij op 4 november 2019 gekregen van de Zusters Franciscanessen uit Valkenburg. Deze congregatie bewoonde het klooster op de plaats waar nu Franciscushof is tot in 1995. Het beeld lijkt ons uit de 1920-1930er jaren. (90 cm hoog)

Sokkel gekregen zorgcentrum Witven, Someren jan. 2021 (101 cm)
Piëta op sokkel

5 Kruisweg


Eerste statie
Tweede statie
Derde statie
Vierde statie
Vijfde statie
Zesdee statie
Zevende statie
Achtste statie
Negende statie
Tiende statie
Elfde statie
Twaalfde statie
Dertiende statie
Veertiende statie

Deze kruisweg is in ons bezit vanaf 1995 en komt uit Genk. Afmeting, zonder kruisje 60x46 cm.
Uitleg van de kruisweg

6 Preekstoel en doopvont

Preekstoel
Doopvont
Doopvont
De preekstoel (223cm hoog) werd geplaatst door de fa. Ramakers & zonen, uit Geleen in januari 1929. Links, ingebouwde biechtstoel. Het terracotta doopvont, met koperen deksel, op gemetselde voet (108 cm) stond eerst in de doopkapel (ook wel Gerarduskapel), links achter. Later op het priesterkoor. In de loop van 1993 is het voor het Gerardusaltaar geplaatst.
Preekstoel. Wonderbare visvangst
Preekstoel. Wonderbare visvangst

7 Zij-altaren

7.1 Gerardus-altaar

Gerardus-altaar
Het altaar is van de firma J.W. Ramakers en werd geplaatst in 1931(?). Opschrift: "H. Gerardus Majella. Bid voor ons." Op het antependium. Naast het SG-monogram (= Sint Gerardus) staat links en rechts in de banderol respectievelijk: "redder der zondaren" en "helper der lijdenden". Het beeld (130cm) in het altaar van H. Gerardus Majella kwam net zoals het beeld van St. Jozef uit het reeds vermelde atelier van Ferdinand Stuflesser. Het vertrok in Italië per post op 18 mei 1922 en arriveerde pas op 22 augustus op het station Beek-Elsloo.
St. Gerardus in aanbidding op tabernakeldeur
St. Gerardus, rent over het water bij Napels om schipbreukelingen te redden
St. Gerardus, episdode uit zijn leven, elevatie
Gerardus in aanbidding. Paneel in midden (40x43 cm). Gerarduscyclus altaarpaneel (44x70 cm). Gerardus redde een zinkend schip bij Napels door op de golven ernaartoe te lopen en het schip te gebieden stil te blijven liggen. Hij trok het vervolgens met twee vingers aan land. Gerarduscyclus altaarpaneel (44x70 cm). Bij een kerk in Illiceto raakte Gerardus in geestesverrukking en zweefde boven de grond.

7.2 Maria-altaar

Maria-altaar
Maria-altaar
Maria-altaar met gipsen madonna met kind (130 cm)
Afbeelding op tabernakelpaneel (40x43 cm)
Opdracht van de Heer in de tempel (44x70 cm)
H. Dominicus krijgt de rozenkrans van Maria (44x70 cm)

8 Het oksaal

Oksaal
De leuning van het oksaal werd gemaakt door de firma Ramakers & Zonen uit Geleen en geplaatst op 8 en 9 juni 1923.

9 Beeld van de goede herder

Goedeherder03.JPG
Op 30 oktober 1955 werd het beeld van de goede Herder geplaatst voor de kerk, pal voor de hoofdingang aan de andere kant van de weg voor de kerk. Het beeld werd gemaakt door Joep Thissen van Roermond. Het werd aan de parochie geschonken door Peter Salden (Peer de Graaf). Het meet 150 cm. Op de achterkant van de voet staat: "geschonken door P. Salden 30-10-55". Volgens het plaatje dat stichting kleine monumenten Stein op de voet heeft aangebracht en volgens hun documentatie zou het beeld gemaakt zijn door Peter Roovers. Dit in tegenspraak met ons archief, waarin pastoor Funken op 30 oktober 1955 (zoals vermeld hierboven) schrijft dat "het beeld vervaardigd is in de keramische ateliers van Beesel en gemaakt door Joep Thissen van Roermond.