H. Franciscus Xaverius

Uit Parwiki
Versie door Pastoor (overleg | bijdragen) op 13 jun 2023 om 15:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
St. Franciscus Xaverius St. Augustinuskerk

 

St. Franciscus Xaverius St. Augustinuskerk
Sint Franciscus Xaverius (1506-1552)

Jeugd en opleiding

Francisco de Yasu y Javier werd op 7 april 1506 geboren op het landgoed Javier in Navarra (Noord Spanje) In 1515 wordt het kleine koninkrijk van Navarra wordt ingenomen door het sterke leger van Castilië. Hij is van adel, maar kiest niet voor het leger en gaat studeren aan de universiteit van Bologna. Vervolgens trekt hij naar Parijs, waar hij Petrus Favre als kamergenoot kreeg. Vervolgens sluit hij vriendschap met een andere landgenoot Ignatius van Loyola, die een bekend en losbandige krijgsheer was geweest, tot hij bij de verovering van Pamplona een been brak door een stenen projectiel. Tijdens het maandenlange herstel had hij zich bekeerd en besloot hij priester te worden. Om daarvoor te studeren was ook hij in Parijs. Ignatius wist hem voor Christus te winnen, als hij hem zegt: "Wat voor nut heeft het voor een mens heel de wereld te winnen, als dit ten koste gaat van eigen ziel?" (Mt. 16,26)

Jezuïet

Op 5 augustus 1534 wijdt hij zich met zes andere jonge mannen (waaronder ook Favre) aan God toe in de crypte van Montmartre. De leider van de groep is Ignatius. Op die dag wordt de "Compagnie van Jezus" opgericht. Zij besluiten op weg te gaan naar het H. Land om Jezus na te volgen. Maar door de oorlog tussen Turkije en Venetië lukte dat niet. Zij gingen naar Rome om zich daar ter beschikking te stellen van de paus. Paus Paulus III ontvangt Ignatius en zijn gezellen welwillend. Een theologencommissie onderzoekt hun kennis in een zwaar examen. Op 24 juni 1537 viert Franciscus Xaverius zijn eerste H. Mis. In 1540 wordt hun groep erkend als religieuze orde: de sociëteit van Jezus of de Jezuïeten.

Missie

Johan III, koning van Portugal, vraagt aan de paus missionarissen voor India. In 1541 vertrekt Franciscus dan vanuit Lissabon naar Goa (India). Hij ontdekt al gauw dat de Portugezen en Europeanen alles behalve voorbeeldige Christenen waren.
Hij begint te prediken. Hij trekt verkondigend en dopend door India (1542-1544), Malakka, de Molukken (1544-1547) en Japan (1548-1551). In Japan bezocht hij o.a. de keizer in Kioto en maakte er diverse bekeerlingen.

Overlijden

In 1552 keert hij terug naar Goa om vandaaruit naar het verboden China te gaan, maar sterft (46 jaar oud) op het eilandje Sancian voor de kust bij Kanton, waar hij drie maanden wachtte om ongezien binnengesmokkedl te worden. Hij stierf totaal uitgeput op 3 december 1552 op 46-jarige leeftijd. Hij heeft tienduizenden kilometers gereisd heeft en met eigen hand wel 70.000 heidenen gedoopt.
Zijn lichaam werd later overgebracht naar de kathedraal van Goa.
In 1622 werd hij samen met zijn geestelijke vader Ignatius heilig verklaard.
In 1927 werd hij samen met de H. Theresia van Lisieux uitgeroepen werd tot patroon van de missie.
Feest 3 december.